Bir cismin 2-boyutlu resimlerinden 3-boyutlu modelinin üretilmesi
3-dimensional model generation of an object from its 2-dimensional images
  1. Tez No: 200548
  2. Yazar: KEREM AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA MERDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3-boyutlu tarama, optik üçgenleme, nokta bulutu, 3d scanner, optical triangulation, point cloud
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tez çalısmasının amacı, bir bilgisayar yardımı ile bir cismi 3-boyutlu olarak görüntülemektir. Bu çalısmada cisimlerin 3-boyutlu sekillerinin elde edilebilmesi için, yüzeylerindeki noktaların konumları ayrı ayrı hesaplandı. Bu hesaplamalarda kullanmak üzere 3-boyutlu uzayda trigonometrik formüller elde edildi. Bu çalısmada bir bilgisayar, lazer ısın kaynağı ve bilgisayar kamerası (web kamera) kullanıldı. 3-boyutlu ortamda bir noktanın konumunun hesaplanabilmesi için temel olarak bir üçgen elde edilmesi gerekmektedir. Bu üçgenin bir kösesini hedef cisim üzerindeki konumu hesaplanacak nokta, bir kösesini kamera, bir kösesini de kullanılan sisteme bağlı olarak, baska bir kamera ya da ısın kaynağı olusturmaktadır. Bu ısın kaynağı nokta ya da çizgi seklinde ısık üretmektedir. Bu ısın kaynağından cismin üzerine düsen nokta veya çizgiler, cismin üzerinde konumu hesaplanacak noktaları belirler. Taranan yüzeyin 3-boyutlu seklini elde etmek için, üzerindeki taranan noktaların konumlarından olusan matris hesaplanarak bu cismin nokta bulutu elde edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to image the object by three dimensional via computer. In this study to be able to obtain the 3-D shape of the objects, the all of the surface points of the object were calculated. We developed trigonometric formulas in 3-D space for employing in these calculations. In this thesis a personal computer, web camera and laser source were used. To be able to obtain the coordinates of one point in 3-D environment, fundamentally one triangle should be obtained. The corners of this triangle are made up of laser source, target object and web camera. The shape of the laser light is a point or a line. This laser light is sent for calculating the coordinates of intended points of target object. We obtained the scanned objects? point cloud with the calculated matrix of the intended points on target object for 3D shape of the scanned surface.