Kuru incir üretiminde Okratoksin A oluşumu için potansiyel kaynakların belirlenmesi
Determination of potential sources for OTA formation in production of dried figs
  1. Tez No: 200591
  2. Yazar: SELMA KIRAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RENGİN ELTEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: kuru incir, potansiyel okratoksijenik küfler, izolasyon, identifikasyon, OTA üretimi, dried fig, potential ochratoxigenic molds, isolation, identification, OTA production
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Bu aratırmada, zmir ve Aydın illerinden TAR tarafından toplanan kuru incirlerin potansiyel okratoksijenik küf florasının aratırılması amaçlanmıtır. Bu amaçla toplanan 13 adet hurda, 73 adet A ve B kalite kuru incir örnei, 9 adet ilek(erkek), 3 adet boa, 7 adet ilek arıcıı girmi ve girmemi sarılop(dii), 3 adet ilek arıcıı örnekleri ile 22 adet incir bahçesi toprak örneinden küf izolasyonu ve tanılaması yapılmı, örneklerin toplam küf yükü belirlenmitir. ncelenen örneklerin ortalama küf yükleri: Hurda incirlerin 5,3´ 105 kob/g, A ve B kalite kuru incirlerin 2´ 104 kob/g, ileklerin 1,6´ 104 kob/g, toprak örneklerinin 2,3´10 5 kob/g olarak belirlenmitir. Bu örneklerden toplam 755 küf izolatı elde edilmitir. Bu izolatların tanılamaları sonucunda 12 genusa ait 59 farklı tür ve varyete saptanmıtır. Tanımlanan izolatlarda tür çeitlilii bakımından en zengin cinsler Penicillium (33 tür) ve Aspergillus (21 tür)'tur. Mycelia, Cladosporium, Rhizopus, Alternaria ve Stachybotrys genuslarından sadece birer tür tanılanmıtır. Mucor, Fusarium, Cunninghamella, Absidia ve Rhizomucor ise genus seviyesinde tanılanmıtır. nceleme sonucunda özellikle Aspergillus niger grubun, kuru incir örneklerinde dominant olduu saptanmıtır. En yaygın bulunan türler sırasıyla Aspergillus foetidus var. pallidus, Aspergillus niger, Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus'dur. Niger grup üyeleri, incelenen dier tüm örneklerden (ilek, toprak,vb.) de yüksek oranlarda izole edilmitir. Bu nedenle kuru incirin küf ve toksin kontaminasyonundaki balıca kaynakların ilek incirleri ile incir bahçesi topraklarının fungal florası olabilecei sonucuna varılmıtır. Genel küf florası içerisinde potansiyel OTA üreticilerinin oranı yaklaık %24 olarak saptanmıtır. Toplam 14 potansiyel okratoksijenik küf türü tespit edilmitir. Aspergillus ve Penicillium genusuna ait potansiyel okratoksijenik küf türlerinin oranı sırasıyla %43 ve %15 olarak belirlenmitir. En fazla izole edilen potansiyel okratoksijenik türlerden Aspergillus niger (66 su) A. foetidus var. pallidus (18 su), A.ochraceus (8 tür) ve A. aculeatus (1 su) olmak üzere 93 suun pirinç kültür ortamında OTA üretimleri incelenmitir. Sonuç olarak A. niger sularının %41'inde, A.ochraceus sularının %25'inde, A. foetidus var. pallidus sularının %6'sında deien oranlarda (min. 0,708 ng/g.-maks. 136,659 ng/g ) OTA üretimi saptanmıtır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that the investigation on potential ochratoxigenic mold flora of dried figs which were collected by TARIS from Izmir and Aydın provinces. With this aim, mold isolation and identification were carried out from taken samples of which the numbers of groups as followed:13 of industrial dried figs, 73 of A and B quality dried fig samples, 9 of caprifig fruits (male), 3 of another kind of male fruits, 7 of sarılop (female) with and without Blastophaga psenes, 3 of Blastophaga psenes samples and 22 of soil samples from fig orchards and total mold counts of samples were determined. Mean mold numbers of investigated samples were determined as 5,3x105cfu/g for industrial dried figs, 2x104 cfu/g for A and B quality dried fig samples, 1,6x104 cfu/g for caprifig samples and 2,3x105 cfu/g for soil samples. A total of 755 mold isolates were obtained from these samples. As a result of the identification of these isolates, a total of 59 species and varieties belonging to 12 genera were determined. Among the isolates the most two rich genera according to the species diversity are Penicillium (33 species) and Aspergillus (21 species). Only one species from each genera of Mycelia, Cladosporium, Rhizopus, Alternaria ve Stachybotrys were determined. Mucor, Fusarium, Cunninghamella, Absidia ve Rhizomucor were identified at the genus level. At the end of the investigation Aspergillus niger group were determined as dominant molds on dried fig samples. Most common species were Aspergillus foetidus var. pallidus, Aspergillus niger, Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus respectively. The members of Niger group were also isolated as dominant molds from all the other samples (caprifigs, soil,etc.,). Therefore it was concluded that the mold flora of caprifigs and soils of fig orchards might be as the main sources of contamination of dried figs Among common mold flora, the ratio of potential ochratoxigenic molds were determined as about 24%. A total of 14 potential ochratoxigenic mold species were identified. The ratio of potential ochratoxigenic molds belonging Aspergillus and Penicillium genera were 43% and 15% respectively. OTA production of 93 strains from the species of A. niger (66 strains), A. foetidus var. pallidus (18 strains), A. ochraceus (8 strains) and A. aculeatus (1 strain) were investigated on rice culture media. As a result, OTA production were determined in A. niger strains (41%), A. ochraceus strains (25%) and A. foetidus var. pallidus strains (6%) with the different levels (min. 0,708 ng/g-max 136,659 ng/g ).