İzmir Körfezi örneğinde antropojenik etkiler ve sonuçları üzerine araştırmalar
A case study on the anthropogenic effects and their results in the example, İzmir Bay
  1. Tez No: 200632
  2. Yazar: ELİF ARZU ŞERİFAKİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir Körfezi, Körfez Kirliliği, Antropojenik Etkiler, Izmir Bay, Pollution of Bay, Antropogenic Effects
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Türkiye'nin en büyük doğal körfezinin kıyısında kurulu olan İzmir ili ülkemizin en hızlı artan metropol alanına sahip kentlerimizden biridir. Tarım, ulaşım ve ticaret açısından bir merkez konumunda olan şehir, hızla önemli iç ve dış ticaret merkezlerinden biri haline de gelmiştir. Bu özellikleri nedeniyle nüfusu her geçen gün artmakta, hızlı bir göç merkezi olma özelliğini korumaktadır. Düzensiz, plansız kentleşme ve sanayileşme nedeniyle altyapı yetersizliği ortaya çıkmakta, sonuçta çevre her yönüyle bozulmakta ve geri dönüşü olmayan bir sona yaklaşmaktadır. İzmir Körfezi, aşırı şehirleşmenin, kontrolsüz endüstriyel gelişmenin ve doğal kaynak kullanımında yapılan hataların neden olduğu evsel, endüstriyel, tarımsal, turizm ve deniz ulaşım faaliyetleri gibi kıyı kullanım taleplerinden kaynaklanan kirlilik yükleri ile bozulmuştur. Üç milyondan fazla insanın Körfez etrafında yaşadığı İzmir`de bu kullanım taleplerinden dolayı Körfez'in özellikle iç kesimlerinde biyolojik çeşitlilik çok azalmıştır. İzmir Körfezi'nin çevresinde endüstri, özellikle VI İç Körfez etrafında yoğunlaşmıştır. Bu endüstri bölgeleri çok tehlikeli olan atıklarını ya doğrudan ya da Gediz gibi akarsular aracılığıyla Körfez'e boşaltmaktadır. Bu çalışmada, İzmir'in 1970'li yıllardan bu yana nüfus, ekonomi, endüstriyel, doğal ve kültürel yapısı, değişim ve gelişimleri incelenmiş, günümüzdeki durumuyla karşılaştırılmış, farklılıklar ortaya konmuş ve sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. İzmir Körfezi'nin antropojenik etkiler kapsamında, nasıl kirlendiği ve sürdürülebilir bir şekilde gelecekte nasıl kullanılması gerektiği, üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Izmir, located along the largest natural bay in Turkey, is one of the biggest cities in Turkey with the most rapidly expanding area. Not only is this increasingly growing metropolis a centre of diversified activities in agriculture, transportation, and trade, it also functions, with a steadily rising speed, as an intersection enabling both the domestic and foreign trade to proceed smoothly. Such remarkable features of this metropolis, on the other hand, have brought about an increase in its population, and it has attracted considerable domestic migration. In addition to such noticeable growth, the lack of optimal planning in urbanization as well as industrialization has eventually caused a shortage in the infrastructure, which in turn, has detrimented the living conditions in general and environmental harmony in particular. Exposed to and suffered from sewage from houses, industries, agricultural land, sea and land transport vehicles, and touristic resorts as a result of overgrown urbanization as well as unplanned industrial activities and uncontrolled use of natural resources, Izmir Bay has greatly VIII been polluted. The negative effects of this pollution have been observed mainly on the biological inhabitants particularly at the inner part of the bay. The fact that the industrial plants have dominantly been established at the inner side of the bay has contributed to deterioration. A considerable part of this damage comes from the industrial waste poured in to the bay through certain rivers such as Gediz. The purpose of this study is to discuss the demographic, economic, industrial, and natural developments since the 1970?s and propose certain practicable solutions to the problems mentioned. The research particularly focuses on the basic anthropogenic effects observed at the Izmir Bay, the attributions of these effects, and the actions to be taken so that a sustainable development can be established.