Kentsel tasarımda fiziksel gelişimin doğal süreçlerle entegrasyonu sorunu -İzmir Liman Bölgesi Proje Yarışması örneğinde-
Challenge in integration of spatial development with natural processes in urban design medium: A case study of İzmir Port District's Project Competition
  1. Tez No: 200648
  2. Yazar: AHMET ERDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir Liman Bölgesi, Kentsel Tasarım Proje Yarışması, Fiziksel Gelişim ve Doğal Süreç, Sürdürülebilir Kentsel Tasarım, İzmir Port District, Urban Design Project Competition, Spatial Development and Natural Process, Sustainable Urban Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kentsel yerleşimlerde sağlıklı fiziksel gelişme ve dönüşümün sağlanması için kentsel tasarım ortamında doğal faktör ve süreçlerin fiziksel gelişimi yönlendirici unsur olarak ele alınması gerekir. Bu çalışmada, fiziksel gelişimin doğal süreçlerle entegrasyon sorunu teorik ve İzmir Liman Bölgesi kapsamında ele alınmıştır. Çalışmanın materyalini İzmir Kenti'nin stratejik yönden önemli bir alanı olan İzmir Liman Bölgesi ve burada 2001 yılında yapılan Uluslararası Kentsel Tasarım Fikir Yarışması oluşturmuştur. Yarışma süreci, ödül kazanan projeler ve jüri raporları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği Yeni Kent Nazım İmar Planı çalışması çalışma konusu bağlamında değerlendirilmiş, kentsel tasarım aracının teorik ve proje yarışması kapsamında işleyişi hususu tartışmaya açılmış, öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Providing healthy physical development and transformation in urban domain, natural factors and processes should be considered as leading edge of spatial development in urban design medium. Within the scope of this study, the challenge for integration of spatial development with natural processes is evaluated in theoretical base as well as in İzmir Port District. The study tackled İzmir Port District that is a strategically important centerpiece of the city, and the International Urban Design Idea Competition being held over the district in 2001. The competition process, description of the awarded projects with the jury reports, the new city center development plan that was implemented by İzmir Metropolitan Municipality were evaluated within the context of the study. The fundamental role of urban design in both theoretical manner and the project competition was discussed at length and thus, some proposals were introduced to provide a comprehensive approach with sustainable urban design.