Akut lösemilerde MIF genindeki polimorfizmlerin önemi ve febril nötropenik ataklara etkisi
Importance of polymorphisms of the MIF gene at acute leukemia and its effect on febrile neutropenic attacks
  1. Tez No: 200649
  2. Yazar: SEBAHAT GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SACİDE PEHLİVAN, PROF.DR. GÜNNEHİR OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Makrofaj Migrasyon İnhibitör Faktör Geni, MIF-173 G/C polimorfizmi, PCR, Akut Lösemi, DNA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, değişik hematolojik malignitelerde MIF geninin -173 bölgesine ait polimorfizmleri araştırmak ve akut lösemilerde (AL) kemoterapi sonrası gelişen FN ataklarına etkisini değerlendirmektir. Akut Myeloblastik Lösemi (AML) ve Akut Lenfoid Lösemi (ALL) tanısıyla tedavi gören 48 hasta ile 53 sağlıklı kontrolden izole edilen DNA örneklerinde MIF geni -173 bölgesine ait tek nükleotid polimorfizmleri PCR-RFLP yöntemi ile araştırılarak, G ve C allel dağılımları hasta ile kontrol grupları arasında karşılaştırılmıştır. Analizler sonucunda GG genotipini taşıyan hastaların oranı %70.9, GC'yi taşıyanların oranı %29.1 ve CC'yi taşıyanların oranı %0 olarak saptanmıştır. AL'lerde elde edilen MIF pozitifliği ile infeksiyonların dağılımı, etkenleri, ateşli gün süresi ve nötropeni süresi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. GC allel grubunda; infeksiyonların etkenleri, nötropeni (0.05). Fungal pnömoni, GC alleli taşıyan grupta, GG alleli taşıyan gruba göre (%22/11,5) daha sık izlenmiş olup çalışma grubunun genişletilerek tekrarlanması durumunda anlamlı bir ilişki saptanabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to research polymorphisms in MIF gene -173 site in variable haemotological malignities and evaluate its effects on febrile neutropenic attacks after chemotherapy in acute leukemia. Single nucleotide polymorphisms (SNPs) at -173 site of the MIF gene was analysed with the PCR-RFLP method (restriction endonuclease Alu I) with isolated DNA samples from 48 patients who were treated for ALL and AML and 53 healthy controls, G and C allele frequencies were compared statistically between patients and healthy control groups. As a result of the analyzis, it was observed that the rate of patients with GG, GC and CC genotypes were 70.9 %, 29.1 % and 0 % respectively. The association between MIF pozitivities in acute leukemias and distribution of infections, its factors, duration of feveral days and neutropenia was evaluated. Within the GC allel group; no significant differences were observed (p>0.05) in infection factors, duration of neutropenia (