İzmir, Aydın, Manisa ve Balıkesir illerinde üretilen kabakgillerdeki viral hastalık etmenlerinin tanılanması, hastalık oranlarının ve çeşit reaksiyonlarının belirlenmesi
Detection and incidence of cucurbit virus diseases in İzmir, Aydın, Manisa and Balıkesir provinces and determination of variety reaction
  1. Tez No: 200654
  2. Yazar: AYDAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kabakgil türleri, virüsler, survey, tanı testleri, çesit reaksiyonu, Cucurbit species, viruses, survey, identification tests, variety reaction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalısma 2003 ve 2004 yıllarında ?zmir, Aydın, Manisa ve Balıkesir illerinde yaygın olarak kabakgil yetistiriciliği yapılan alanlardaki virüs hastalıklarının belirlenmesi ve saptanan bazı viral etmenlere karsı kabakgil çesitlerinin gösterdikleri reaksiyonları belirlemek amacıyla gerçeklestirilmistir. 2003 yılında survey alanında virüs belirtisi (mozaik, sararma, ipliklesme, lekelenme, bodurlasma ve meyve deformasyonu) gösteren hıyar (76), kavun (139), karpuz (149) ve sakız kabağı (yazlık kabak) (122) bitkilerinden toplam 486 süpheli örnek toplanırken, 2004 yılında hıyar (35), kavun (40), sakız kabağı (12) ve bal kabağı (kıslık kabak) (45) bitkilerinden toplam 132 süphli örnek alınmıstır. Her konukçu bitki türü için il düzeyinde hastalık oranları belirlenmistir. Dört ilin hastalık oranları ortalaması hıyar bitkilerinde % 4.03, kavun bitkilerinde % 15.18, karpuz bitkilerinde % 9.47 ve sakız kabağı bitkilerinde % 15.70 olarak bulunmustur. Hastalık etmenlerinin tanılanması biyolojik ve serolojik yöntemler kullanılarak yapılmıstır. DAS-ELISA testi sonucu kabakgil bitkilerinde WMV?2, CMV, PRSV-W ve ZYMV enfeksiyonu olduğu saptanmıstır. 2003 yılında WMV?2 kavun bitkilerinde % 43.88 ve sakız kabağı bitkilerinde % 30.32; PRSV-W ise karpuz bitkilerinde % 24.16 ve CMV hıyar bitkilerinde % 13.15 oranlarıyla en yaygın virüsler olarak saptanmıstır. WMV?2 tüm kabakgillerde ve PRSV-W yalnızca karpuzlarda tespit edilirken, ZYMV hıyar ve karpuz örneklerinde bulunmamıstır. SqMV ve CGMMV adlı etmenler ise hiç bir kabakgil örneğinde saptanmamıstır. 2004 yılında WMV?2, kavun bitkilerinde % 65, sakız kabağı bitkilerinde % 50, bal kabağı bitkilerinde % 88.8 ve hıyar bitkilerinde CMV % 65 oranlarıyla belirlenmistir. Ayrıca, bazı bitkilerde karısık enfeksiyonlar olduğu da tespit edilmistir. Biyolojik test sonuçları ile ELISA test sonuçları birbirini doğrulamıstır. Çesit reaksiyonu denemeleri ile bölgede yaygın olarak yetistirilen sakız kabağı ve kavun çesitlerinin WMV?2'ye karsı ortaya koydukları reaksiyonlar belirlenmistir. Otto ve CA 164 sakız kabağı çesitleri düsük konsantrasyonda virüs içerikleri nedeniyle diğer çesitlere göre WMV?2 enfeksiyonlarına daha dayanıklı olarak bulunmustur. Hasanbey, Falez, Ananas ve Kırkağaç kavun çesitlerinde virüs içerikleri diğer çesitlerden daha düsük seviyede bulunmustur ve yüksek konsantrasyonda virüs içerikleri nedeniyle Altınbas, Melemenli, Niritsa, Sazar, Dalaman ve Makdimon çesitleri WMV?2 enfeksiyonlarını daha siddetli geçirmislerdir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to virus diseases on cucurbit growing areas in ?zmir, Aydın, Manisa and Balıkesir provinces in 2003- 2004 and variety reaction against viral agents which were determined by identification tests. In 2003, total 486 suspected cucurbit leaf samples were collected from cucumber (76) melon (139), watermelon (149) and summer squash (122), plants showing virus like symptoms; mosaic, yellowing, shoestringing, stunting, mottling and fruit deformation. In 2004, total 132 suspected cucurbit leaf specimens were taken from cucumber (35), melon (40), summer squash (12) and pumpkin (45). The incidence of viruses in each cucurbit species at provincial level was determined. The average of the incidence for 4 provinces were 4.03 %, 15.18 %, 9.47 % and 15.7 % for cucumber, melon, watermelon and squash, respectively. Virus identification was carried out by biological and serological methods. The samples were tested by DAS-ELISA. In the consequence, WMV?2, CMV, ZYMV and PRSV-W were detected in cucurbits. In 2003, in melons and squashes WMV?2 was 43.88 % and 30.32 %, respectively; in watermelons PRSV-W was 24.16 % and in cucumber CMV was 13.15 %. WMV?2 infections were detected in all cucurbit species, PRSV-W only in samples of watermelon, but ZYMV was not found in any samples of cucumber and watermelon. SqMV and CGMMV were not present in any samples of cucurbit. In 2004, in melons, squashes and pumpkins WMV?2 was 65 %, 50 % and 88.8 % respectively; in cucumber CMV was 65 %. The mixed infection was also found in some species. Biological tests conducted confirmed the results of ELISA. In variety reaction trials, the reaction of squash and melon varieties which were commonly growing were determined against WMV?2. Because of low virus concentration of squash varieties cv. Otto and CA 164 determined it was concluded that this varieties were the most resistant varieties. The melon varieties cv. Hasanbey, Falez, Ananas and Kırkağaç were found to have low virus concentration. cv. Altınbas, Melemenli, Niritsa, Sazar, Dalaman and Makdimon varieties which had high virus concentration were affected severely by WMV?2.