Sepiyolitin nem düzenleyici malzeme olarak kullanılma olanaklarının araştırılması
Investigation into possibilities of usage of sepiolite as humidity-control material
  1. Tez No: 200689
  2. Yazar: ECE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, Adsorpsiyon, Nem, Sepiolite, Adsorption, Humidity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmada, bej ve beyaz sepiyolit hammaddeleri Eskisehir'in Sivrihisar ilçesinin Kurtseyh yöresinden temin edilmistir. Bu hammaddeler çeneli kırıcıda kırıldıktan sonra bilyalı değirmene beslenerek öğütülmüstür, 0,075mm(200 mesh) altına geçecek sekilde elenmistir. 0,075mm altına elenen hammaddelerden ?bölücü ile örnek alma? metoduyla temsili analiz numuneleri hazırlanmıstır. Sepiyolit hammaddelerinin 0,5N; 1N ve 2N HCl çözeltileri içerisinde geri soğutmalı sistemde karıstırılarak ve ısıtılarak aktivasyonu yapılmıstır. Doğal sepiyolitlerin ve asit ile muamele edilen sepiyolitlerin azot adsorpsiyonu ile BET analiz yöntemine göre özgül yüzey alanları belirlenmistir. Özgül yüzey alanları belirlenen numuneler arasında en büyük yüzey alanına sahip asitle aktive edilmis numune, bu numunenin doğal hali ve piyasada kullanılan nem düzenleyici malzeme deneylerde kullanılmıstır. Deneylerde kullanılacak sepiyolit numunesinin doğal halinin mineralojik incelemesi Netzch STA 409 PC/PG cihazında yapılmıstır. Deneyde kullanılacak sepiyolit numunelerinin kimyasal analizi axs Bruker S4 Pıoneer marka radyofrekans cihazında yapılmıstır. Çift camlı pencere sistemlerinde zaman içerisinde iki cam arasında su zerrecikleri olusabilmektedir. Hacimce çevresinden soyutlanmıs bir alanda olusabilecek su zerrecikleri miktarı sadece sıcaklık farkından etkilenecektir. Bu nedenle çift camlı pencere sistemlerinde iki cam arasında zaman içerisinde olusabilecek su zerreciklerini engellemek amacıyla nem düzenleyici malzemeler kullanılmaktadır. Sepiyolit numuneleri piyasada kullanılan nem düzenleyici malzemeyle(moleculer sieve) aynı büyüklükte(1,5-2mm) peletler haline peletleme tablası kullanılarak getirilmistir. Bu peletler su buharı adsorplama, adsorladığı su buharını desorplama deneyinde kullanılmıstır ve pratik anlamda çift camlı pencere sistemine uygulanmıstır. Deneylerin sonuçları grafikler ve çizelgeler halinde gösterilmistir. Bu çalısmada yapılan tüm deneyler gösteriyor ki sepiyolit, çift camlı pencere sistemlerinde iki cam arasında nem düzenleyici malzeme niteliğinde piyasada kullanılan nem düzenleyici malzemeye(moleculer sieve) alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, beige and white color sepiolite raw materials were obtained from Kurtşeyh region of Sivrihisar district, Eskişehir. After these raw materials were crushed by the jaw crusher, they were ground in a ball mill, and sieved to pass below 0.075 mm (200mesh). From the materials of under 0.075 mm, representative samples for analysis were produced by a sample divider. Sepiolite raw materials were treated with 0,5N; 1N and 2N HCl solutions by mixing and heating in a back-cooling system. Specific surface areas of natural sepiolites and acid-treated sepiolites were determined by the method of BET with nitrogen adsorption. Among those, whose specific surface areas were determined, the sample with largest surface area that was activated with acid and the natural form of the same sample and humidity-controlling material used at the market presently were used at the experiments. Mineralogical study of natural form of sepiolite sample to be used in experiments was performed by Netzch STA 409 PC/PG device. Chemical analysis of sepiolite samples to be used in experiments was performed by radiofrequency device of axs Bruker S4 Pioneer brand. In double-glazed window systems, water droplets may be formed between two glasses in time. Amount of water droplets that may be formed inside confined areas will only be affected by temperature difference. For this reason, in double-glazed window systems, humidity-controlling materials are used to prevent formation of water droplets between two glasses in time. By use of pelleting pan, sepiolite samples were transformed into pellets of the same size (1.5-2mm) as are humidity-controlling materials (molecular sieve) used at the market presently. These pellets were used in water vapor adsorption and desorption experiment and practically applied to double-glazed window system. Results of the experiments are shown in graphics and tables. All experiments in this study show that sepiolite can be used as an alternative to humiditycontrolling material (molecular sieve) used at the market as a humidity-controlling agent between two glasses in double-glazed window systems.