Doğal sepiyolitin ve H+ formlarının ıslanma ısılarının tayini ve kullanım alanları
Determination of immersion heats of natural and H+ modified sepiolites and usage areas
  1. Tez No: 170744
  2. Yazar: HEDİYE APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Islanma Isısı, Sepiyolit, Adsorpsiyon, Yüzeyalanı, BET, Immersion Heat, Sepiolite, Adsorption, Surface Area, BET 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞAL SEPİYOLİN VE H+ FORMLARININ ISLANMA ISILARININ TAYİNİ VE KULLANIM ALANLARI Hediye APAYDIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI 2004, 75 sayfa Bu çalışmada Eskişehir'in Gümüşkonak (Sepiyolitl) ve Ayvalı (Sepiyolit2) yörelerinden alman bazı doğal sepiyolitlerin ve modifiye (H+) formlarının ıslanma ısıları belirlenmiştir. Ayrıca,gaz adsorpsiyon cihazında azot adsorpsiyonu yapılarak, BET analiz yöntemine göre bunların özgül yüzey alanları da belirlenmiştir. Alınan numunelerin XRD yöntemi ile minerolojik analizi yapılmıştır. Isıtmalı yığın yöntemi ile 0,1N; 0,2N; 0,5N ve İN H* iyonik formları hazırlanmıştır. Numunelerin % nem içerikleri tayin edildikten sonra yapılan deneylerle ıslanma ısıları (J/kg) tayin edilmiştir. Yapılan deneyler sonunda, farklı yörelerden alınan doğal sepiyolitlerin saf hallerinin ıslanma ısıları karşılaştırıldığında en büyük değeri Sepiyolitl vermiştir. HC1 ile değişik konsantrasyonlarda aktive edilen numuneler arasında ise gene Sepiyolitl 'in ıslanma ısısı değerleri Sepiyolit2'nin ıslanma ısısı değerlerinden yüksek çıkmıştır. Doğal sepiyolitler H+ iyonik formlarının azot adsorpsiyonu sonucu elde edilen özgül yüzey alan değerleri karşılaştırıldığında, Sepiyolitl ve H+ iyonik formlarının, Sepiyolit2 ve H+ iyonik formlarına göre daha yüksek değere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF IMMERSION HEATS OF NATURAL AND H+ MODIFIED SEPIOLITES AND USAGE AREAS Hediye APAYDIN Anadolu University Graduate School of Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKO?ULLARI 2004, 75 pages In this study, immersion heats of some natural sepiolites obtained from Eskişehir-Gümüşkonak (Sepiolitel) and Ayvalı (Sepiolite2) and immersion heats of their modified H+ forms were determined. Additionally, specific surface areas of those were examined according to BET analysis method, by making nitrogen adsorption in gas adsorption apparatus. Optained samples were characterized by XRD method. 0,1N; 0,2N; 0,5N; and IN H+ ionic forms of these samples were prepared by the heated batch method. After the determination of % moisture contents of samples, immersion heats (J/kg) were determined by experiments. At the end of the experiments; when the immersion heats of natural sepiolites obtained from different areas were compared, it was found that Sepiolitel has the highest value. Among the samples activated with HC1 in different consantration, the immersion heat of Sepiolitel has higher value than that of Sepiolite2. When the specific surface areas, obtained by nitrogen adsoption of sepiolites and their H+ ionic forms were compared, it was seen that specific surface area values of Sepiolitel and its H+ ionic form are higher than that of SepioIite2 and its H+ ionic form.