Sepiyolitin harç ve beton özelliklerine etkisinin incelenmesi
Investigation of sepiolite's effects to the mortar and concrete properties
  1. Tez No: 178904
  2. Yazar: MELEK EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sepiyolit, harç, gerilme-şekil değiştirme, hafif beton, agrega, Sepiolite, mortar, strain-deformation, lightweight concrete, aggregate
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, sepiyolit beton karışımı içerisinde agrega olarak kullanıldığında betonun fiziksel ve mekanik özelliklerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında, yapılan deneylerde sepiyolitin harç ve beton özelliklerine etkileri araştırılmış, olumlu ve olumsuz yönleri belirtilmiştir. Öncelikle nem oranları farklı sepiyolit çimento içerisine farklı oranlarda karıştırılarak harç özelliklerindeki etkileri incelenmiştir, daha sonra sepiyolit madeni iri agrega yerine kullanılıp, beton karışımına farklı oranlarda ilave edilerek beton basınç dayanımı-birim şekil değiştirme eğrileri, farklı sargısız beton modellerine göre incelenmiştir. Agrega yerine sepiyolitin kullanılması sonucu birim ağırlığı normal betona göre daha düşük ve basınç dayanımı daha az beton elde edilmiştir. Sepiyolitin beton içerisinde agrega olarak kullanılmasıyla elde edilen hafif beton taşıyıcı olmayan, çatı katı, teras, bölme duvarlarda, tesviye betonlarında kullanılabilir. Sepiyolit katkılı betonun yapıda kullanılmasıyla yapı toplam ağırlığındaki azalmanın, yapının deprem davranışına olumlu etkisi olacaktır. Sepiyolit beton içerisinde boşluklu malzeme özelliği gösterdiğinden ses yalıtımı gereken yerlerde de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, sepiolite?s effects to pyshical and mechanic properties of concrete mixture are investigated, when sepiolite is used as an aggregate in concrete mixture. In this study, in experiments, sepitolite?s effects at the mortar and concrete properties are investigated and point out favourable and unfavourable properties. First of all, sepiolite, which has different humidity values, is added to cement in different ratios and mortar properties are investigated, after that sepiolite is used as a coarse aggregate by adding different ratios in concrete mixture, strain-deformation curves are investigated according to different unconfined concrete models. Less unit weight and less compression strength are obtained by using sepiolite instead of coarse aggregate in concrete mixture. Lightweight concrete with sepiolite can use in terrace walls, penthouse and levelling concrete, should not use as a structural member. By using lightweight concrete with sepiolite because of total weight of building will be decreased, thus eartquake behaviour of building will be get better. Lightweight concrete with sepiolite can use where the sound isolation is required, due to its poroze materials properties in concrete.