Metrobüs sistemlerinin ülkemizde uygulanabilirliğinin araştırılması ve Antalya örneği
Ascertain the applicability of metrobus systems in our country and an example Antalya
- Tez No: 200690
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. KORKUT ARBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentiçi Toplu Taşıma, Metrobüs, Lastik Tekerlekli Metro, Hızlı Otobüs Taşımacılığı, Antalya Raylı Sistem Projesi, Public Transportation, Metrobus, Tire Wheel Subway, Bus Rapid Transit (BRT), Antalya Rail System Project
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Metrobüs sistemlerinin ülkemizde uygulanabilirliğinin araştırılmasıdır. Otobüs sisteminin gerekli konfor ve hizmet düzeyini sağlayamaması, mevcut işletme koşullarında yetersiz kalması ve artan yolculuk taleplerine cevap verememesi, kent yöneticilerini kentiçi toplu taşıma projelerinde raylı sistemlere yöneltmektedir. Raylı sistemler ise çok yüksek yatırım maliyetleri, uzun süren yapım süreleri ve sınırlı erişim alanları gibi problemlerle kısa ve orta vadede sorunlara çözüm getirememektedir. Bu noktada otobüs ve raylı sistemlerin olumlu yönlerini alıp olumsuz yönlerini gideren Metrobüs sistemleri, özellikle kaynak sıkıntısı çeken ve gelişen ülkelerde raylı sistemlere karşı alternatif çözüm yolu olmuştur. Bu çalışmada öncelikle kentiçi toplu taşımacılığında kullanılan mevcut türler hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından kentiçi toplu taşımacılığında yeni bir anlayış olarak ortaya çıkan Metrobüs sistemlerinin özellikleri anlatılmış, diğer sistemlerle karşılaştırmaları yapılmış ve dünyadaki uygulamalarından bahsedilmiştir. Daha sonra da ülkemizde fizibilite etütleri tamamlanarak yapılmasına karar verilen Antalya Raylı Sistem Projesi örnek olarak seçilmiş ve bu örnek projeye göre ülkemizde raylı sistemlerin yerine Metrobüs sistemlerinin alternatif olabilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to ascertain the applicability of Metrobus systems in our country. The facts that the bus system is not able to secure the required comfort and level of service, that it remains inadequate in the present operating conditions and that it is not able to meet increasing transportation demands, shepherd the city governors to rail systems in public transportation projects in cities. However, rail systems have high investing costs, long construction processes, and limited access. Because of these matters, rail systems cannot resolve problems in the short-run and in the medium term. At that point, Metrobus systems emerges as an alternative formula to rail systems in developing countries especially in those having inadequate resources, since these systems seize positive sides of bus and rail systems while countering the negative sides. Prior in this study, information concerning the types currently used in in-city public transportation is given. After that, the characteristics of the Metrobus systems are illustrated, comparisons with other systems are made, and its applications in the world are mentioned. Finally, the ?Antalya Rail System Project?, which is decided to be constructed in our country after feasibility studies are completed, is selected as a sample. According to that exemplary project the possibility of Metrobus systems as an alternative to rail systems in our country is explored.