Ankara'daki mevcut yapıların depremselliği
Seismicity of existing buildings in Ankara
- Tez No: 200698
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİZAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, yapıların dayanımı, sokak taraması, Earthqake, strength of buildings, street hatching
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ülkemiz coğrafyasının hem nüfus, hem alan bakımından tamamına yakın bir bölümü deprem tehlikesi altındadır. Bugüne kadar yapılan çalısmalar ve Deprem Yönetmeliğinin değismesi mevcut yapı stoğunun büyük bölümünün depremlere karsı yeterli güvenliğe sahip olmadığını ortaya koymaktadır. Bu çalısma kapsamında; Ankara ili Çankaya ilçesi Dikmen semtindeki binalar gezilerek, bu binaların olası bir depremde nasıl davranıs gösterecekleri önceden belirlenmeye çalısılmıs ve mevcut olan düzensizlik tespiti yapılmıstır. Bu tespitler sonucunda incelenen bölgedeki yapıların deprem dayanımlarının yeterli olmadığı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Almost the entire homeland of our country is under earhquake risk. According to the researchers it is a fact that most of the existing buildings in our country do not achieve the earthquake safety conditions. In this study; in Dikmen, where is the region of Ankara, examined buildings to find how show a constructural behaviour in a probable earthquake, and determined existing untidies. In this determinies, it is the fact that, strength of buildings at the moment of an earthquake were insufficient.