Uygulamada kullanılan profesyonel bir statik-betonarme hesap ve çizim yazılımının irdelenmesi
Examination of a professional structural analysis-reinforced concrete design and drawing software which is used in practice
  1. Tez No: 200705
  2. Yazar: ONUR KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Statik, Betonarme, Yazılım, Structural Analysis, Reinforced Concrete, Software
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalısmada, insaat mühendisliği alanında yaygın olarak kullanılan statikbetonarme hesap ve çizim yazılımlarından bir tanesi irdelenmistir. Ülkemizde bu tür yazılımları denetleyen resmi bir kurum bulunmamaktadır. Çalısmanın amacı, mühendislerin bu yazılımları kullanarak hazırladığı projelerin doğruluğunu kontrol etmektir. Bu amaç için izlenen yol su sekildedir: Öncelikle yazılımın genel özelliklerine değinilmistir. Yazılımın isaret kuralları, yapı elemanları, malzeme ve kesit varsayımları ortaya koyulmus ve bu konularla ilgili kritikler yapılmıstır. ?rdeleme bölümünde çesitli yapı modelleri olusturularak yazılımın statik ve betonarme sonuçları tartısılmıstır. Olusturulan yapı modelleri Türk standartlarında öngörülen minimum kosullar ve düzensizlikler bakımından irdelenmistir. ?rdelemeler sonucunda yazılımın isaret kuralında bazı hatalar ve eksiklikler bulunduğu belirlenmistir. Malzeme ve yük varsayımlarında da eksiklikler bulunmaktadır. Türk standartlarında öngörülen minimum kosulların sağlanmadığı durumlar belirlenmistir. Düzensizliklerin bazılarının hatalı kontrol edildiği bazılarına ise hiç değinilmediği görülmüstür. Sonuç olarak yaygın olarak kullanılan bir yazılımın önemli kusurları olduğu ve dikkatli kullanılması gerektiği belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the softwares which is commonly used in civil engineering for analyzing, design and drawing the reinforced concrete structures has been examined. In our country an official control organization of such softwares does not exist. Aim of this study is to check the projects, which are prepared by the engineers using such a software. The method used for the above mentioned purpose is as follows: First of all, general properties of software have been mentioned. Sign rule, structure elements, material and section assumptions of software have been presented and then these topics have been criticized. In examination part various structure models have been established and analyzed then the results of software have been discussed. The established structure models have been examined in terms of minimum conditions and irregularities, which are defined in national codes. After examinations, it has been found out that, there are some mistakes and lacks at sign rule of the software. Also there are some lacks at material and load assumptions. It has also been determined that, there are situations where minimum conditions of national codes are not satisfied. On the other hand, some of the irregularities have been either misrepresented or not represented at all. Finally, it might be said that, a widely used software has important lacks and should be used with caution.