Alünit minerali kullanılarak sulu çözeltilerden Pb(II) iyonlarının adsorpsiyon yöntemiyle uzaklaştırılması
The using of alunite minerals for the removal of lead(II) ions from aqueous solutions by adsorption method
  1. Tez No: 200706
  2. Yazar: ESİN NACİYE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsine Alünit, Kursun(II) yonları, Adsorpsiyon, Zenginlestirme, Calcined Alunite, Lead(II) Ions, Adsorption, Preconcentration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada, kalsine alünit ile sulu çözeltilerden kursun(II) iyonlarının adsorpsiyonu; baslangıç pH'ı, adsorban derisimi, karıstırma süresi ve sıcaklıgın bir fonksiyonu olarak incelenmistir. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi pH 5,0'de gözlenmistir. Adsorban derisiminin kalsine alünitin adsorpsiyon kapasitesine etkisi 0,4- 2,0 g/L derisim aralıgında incelenmis ve maksimum adsorpsiyon verimi 1,6 g/L adsorban derisiminde % 85,43 olarak bulunmustur. Adsorpsiyon dengesine 30 dk.'da ulasılmıstır. Sıcaklık arttıkça alünitin adsorpsiyon kapasitesi artmıs ve kursun(II) iyonlarının adsorpsiyonunun endotermik oldugu belirlenmistir. Adsorpsiyon denge verileri Langmuir, Freundlich ve Dubinin-Radushkevich izoterm modelleri kullanılarak çıkartılmıstır. Kalsine alünite kursun(II) adsorpsiyonunun, Langmuir izoterm modeline daha fazla uygunluk gösterdigi bulunmustur. Bu çalısmada ayrıca sulu ortamdan kursun(II) iyonları için kalsine alünitin ayırma ve zenginlestirme potansiyeli incelenmistir. Bu yöntemde, kalsine alünit ile doldurulmus bir kolonda kursun(II) iyonları adsorplanmıs ve daha sonra adsorplanan bu iyonlar 10 mL 0,1 mol/L HNO3 ile geri alınmıstır. Kursun miktarları alevli atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile matriks etkisi olmaksızın tayin edilmistir. Geri alma çözeltisi türü, örnek çözeltisi hacmi ve matriks etkisi gibi faktörlerin zenginlestirmeye etkisi incelenmistir. Yöntemin kesinliginin göstergesi olan bagıl standart sapma (%5,4) ve geri kazanım verimleri (>%95) hesaplanmıstır. Zenginlestirme faktörü ve gözlenebilme sınırı sırasıyla 5,0 ve 0,16 mg/L olarak bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, the adsorption of lead(II) ions from aqueous solutions onto calcined alunite was investigated as a function of initial pH, adsorbent concentration, contact time and temperature. The maximum adsorption capacity was observed at pH of 5.0. The effect of adsorbent dosage on the adsorption capacity of calcined alunite was studied in the range of 0.4-2.0 g/L adsorbent concentration and the maximum adsorption yield was found as 85.43% at the adsorbent concentration of 1.6 g/L. The adsorption equilibrium was attained in 30 min. The adsorption capacity of calcined alunite for lead(II) ions was increased with an increase in the temperature and the adsorption of lead(II) ions was endothermic in nature. The equilibrium adsorption data were extracted by using adsorption isotherm models namely Langmuir, Freundlich and Dubinin-Radushkevich isotherms. The lead(II) ions adsorption onto calcined alunite was fitted well to the Langmuir isotherm model than the other isotherm models. The separation and preconcentration potential of alunite for the trace lead(II) ions from aqueous media was also examined in this study. It is based on the adsorption of lead(II) ions onto a column filled with calcined alunite, followed by the elution with 10 mL of 0.1 mol/L nitric acid and determination by flame atomic absorption spectrometry (FAAS) without interference of the matrix. Different factors including, type of eluent, sample volume and matrix effects for preconcentration were investigated. Good relative standard deviation (5.4%) and high recovery (>95%) were obtained. The enrichment factor and analytical detection limit were found as 5.0 and 0.16 mg/L, respectively. vi