Hafif ticari taşıtlarda taşıt ön formuna etkiyen hava direncinin aerodinamik analizi ve yakıt sarfiyatına etkisi
The aerodynamic analysis of air resistance affecting the front form of light commercial vehicles and its effect on fuel consumption
- Tez No: 200729
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR, PROF.DR. KEMAL TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tasıt aerodinamiği, yakıt sarfiyatı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalısmada, hafif ticari araçların aerodinamik incelemesi yapılmıstır. Bununla ilgili olarak, araç ön formuna etkiyen hava direnci ve bunun yakıt sarfiyatına etkisi ayrıntılı olarak incelenmistir. Bunun için, Renault-Kangoo marka hafif ticari araç modellenmis, nümerik yaklasık çözüm yöntemi olan sonlu hacimler yöntemi ile fluent programında analiz edilerek, sanal kosullarda aracın ön formuna etkiyen hava direnci ve CD direnç katsayıları bulunmus, bu verilerin yakıt sarfiyatına olan etkileri arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aerodynamic analysis of light commercial vehicles was done. Regarding this, the air resistance affecting the front form of the vehicle and its effect on fuel consumption was analyzed particularly. For this purpose, Renult?s light commercial vehicle `Kangoo? was modelled. The air resistance affecting the front form of the vehicle in virtual conditions and the CD resistance constants was found by analyzing in fluent program with an approximate solution `finite volume method? , and the effects of these data on fuel consumption was searched. Keywords : Vehicle aerodynamic,fuel consumption.