L şekilli bölümler ile tesis yerleşimi için bir genetik algoritma
A genetic algorithm for the plant layout design with L shaped departments
- Tez No: 200735
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. R. AYKUT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tesis Yerlesim Problemi, Genetik Algoritmalar, L seklindeki bölümler, Plant Layout Problems, Genetic Algorithms, L shaped departments
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezde, tesis yerlesim problemlerine genetik algoritma ile çözüm yaklasımları arastırılmıstır. Çalısmanın amacı, malzeme tasıma maliyetlerini en küçükleyecek yerlesim düzenlemesini olusturmaktır. Genetik algoritmalar doğal seçim ve genetik arama mekaniğine dayanan rassal bir arama yöntemidir. Genetik algoritmalar kendi arama süreçlerinin olusturulması bakımından çok sayıda avantaja sahiptir. Bundan dolayı, tesis yerlesim problemleri gibi kombinatoryal problemlerde çok iyi sonuçlar vermektedir. Bu tezde, tesis yerlesim problemlerinin çözümü için yeni bir genetik algoritma önerilmektedir. Önerilen yöntemde bölümler dikdörtgensel yapı seklinde olabildiği gibi ?L? görünümlü yapı seklinde de olabilmektedir. Önerilen çözüm yöntemi literatürdeki problemler üzerinde uygulanmıs ve sonuçlar literatürdeki mevcut metotların sonuçları ile karsılastırılmıstır. Çözüm yöntemi iyi sonuçlar vermis ve uygulanabilirliği hakkında önerilere yer verilmistir .
Özet (Çeviri)
In this thesis, solution approaches to the plant layout problems by using genetic algorithms are investigated. The purpose of this thesis is to generate a plant layout that minimizes total material handling cost. Genetic algorithms are search algorithms based on natural selection and genetic search mechanisms. They have their own advantages in setting up their search processes. Therefore, they provide good solutions to combinatorial problems such as plant layout problems. In this thesis, a new genetic algorithm that finds good solutions to the plant layout problem has been proposed. Departments are allowed to have different area requirement and their shapes can be rectangular as well as L shaped. The proposed solution approach has been applied to the test problems taken from the literature and results are compared. The solution approach has generated good results and useful suggestions about its applicability are also included.