Sentezlenmiş bazı ilaç etken moleküllerinin asitlik sabitlerinin teorik olarak incelenmesi
Theoretical investigation of acidity contans of some synthesized drug molecules
- Tez No: 200734
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL ÖĞRETİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik kimya, asitlik sabitleri, asetik asit, indolasetik asit, ilaç maddeleri, Organic chemistry, acidity contants, acetic acid, indolacetic acid, drug substances
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalısmada molekül 1 ( ketoprofen = NSAI ilaç etken molekülü ) ve molekül 2 ( etodolak = NSAI ilaç etken molekülü) ilaç etken maddelerinin teorik olarak PA (proton affinitesi ) ve pKa ( asitlik sabitleri )'larının bulunması amaçlanmıstır. Sentezlenmis bazı ilaç etken moleküllerinin veri hesaplamalarında CACHE 6.1 paket programı kullanılmıstır. Bu çalısmada AM1, PM3, PM5 ve MNDO yöntemleri kullanılmıstır. Yapılan gaz ve sıvı fazı çalısmalarında sentezlenmis bazı ilaç etken moleküllerinin nötr, olası proton alma ve proton verme modellerinin termodinamik hesapları yapılmıstır. Moleküllerin asitlik ? bazlıkları ve nükleofilik ? elektrofilik karakterleri ile aktiviteleri, girdiği reaksiyon tipleri arasında çok yakın bir iliski olduğu için için sözü edilen fiziksel parametre ve analitik sabitlerinin teorik incelemesinin önemli olduğu inancıyla çalısılan moleküller detaylı bir sekilde incelenmistir. Kullanılan yöntemler ile elde edilen proton affinite, nükleofiliklik ve asitlik sabitleri değerleri arasındaki paralellik elde edilen sonuçların güvenli olduğunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was intended to determine the theoretical values of PA (proton affinity ) and pKa values ( acidity contants ) of molecule 1 ( ketoprofen = drug molecules of NSAI ) and molecule 2 ( etodolac = drug molecules of NSAI ) which are active materials of the formerly mentioned drugs, to elucidate the activity pattern. CACHE 6.1 packet program has been used through out this study. The bases sets of AM1, PM3, PM5 and MNDO have been used. The gas and liquid phase calculation were performed, to determine the thermodynamic parameters of the neutral, cationic and anionic models of two above mentioned molecules. Since there exists a very close relation between acidic ? basic character of molecule and the type of reaction in which it takes place we have attempted to evaluate the calculated physical and thermodynamic parameter as well as the acidity constats to suggest a beter synthetic pathway to increase the yield and the acitivity of studied compounds.