Design of alternative main weaving mechanisms for handmade carpet looms
El dokuma halı tezgahları için alternatif temel dokuma mekanizmalarının tasarımı
- Tez No: 200773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TOPALBEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma, El dokuma halıları, Tefe mekanizması, Atkı atma mekanizması, Agızlık açma mekanizması, Weaving, Handmade woven carpets, Beat-up mechanism, Picking mechanism, Shedding mechanism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde halen insan gücüyle üretilmekte olan el dokuma halılarının en önemli üretim asamaları dügüm olusturma (Türk dügümü veya ran dügümü), agızlık açma, atkı atma ve kirkitle halıyı sıkıstırma (tefe islemi) islemleridir. Bu islemler halının üretimi esnasında dokumacıyı çok yormakta ve uzun zamanını almaktadır. Bu çalısmada, el dokuma halı tezgahlarında kullanılmak üzere tefe islemi için uygun bir mekanizma tasarlamak, atkı atma ve agızlık açma islemleri için de farklı alternatif mekanizmalar gelistirmek amaçlanmıstır. Böylece, dokumacı daha az emek harcayarak daha fazla halı dokuyabilecektir. Ayrıca tefe ve atkı atma islemlerinden kaynaklanan hatalar da azaltılabilecektir. Bu amaç dogrultusunda atkı atma, agızlık açma ve tefe islemlerini el dokuma tezgahlarında mekanik olarak yapabilecek farklı yapılara sahip alternatif mekanizmalar gelistirilmistir. Gelistirilen bu mekanizmalar tasarım gereksinimleri açısından karsılastırılarak her bir islem için uygun olabilecekler belirlenmistir. Ayrıca tefe islemi için seçilen mekanizmaların boyutları iki farklı boyutsal sentez metodu kullanarak tespit edilmistir. Elde edilen mekanizmalar mekanik kriterler açısından degerlendirilerek en iyi çözümü saglayan tefe mekanizması seçilmistir. Seçilen mekanizmanın dinamik analizi bir paket program kullanarak yapılmıs ve sonuçlar irdelenmistir.
Özet (Çeviri)
The most important production steps of the handmade carpets produced still by human labour are; knotting (Turkish knot or Persian knot), shedding, picking and tightening the carpet with the beater (beat-up operation) operations. These operations tire weaver and take long time during the carpet production. The aim of this thesis is to design a suitable mechanism for beat-up operation and develop different alternative mechanisms for picking and shedding operations in the handmade carpet looms. Thus, the weaver could weave more carpet by consuming less labor. Furthermore, the weaving faults caused by beat-up and picking operations could be decreased. In the view of this aim, the alternative mechanisms with different structures which can mechanically perform the picking, shedding and beat-up operations in the handmade carpet looms were developed. The suitable mechanisms for each operation were determined by comparing these developed mechanisms in terms of design requirements. Moreover, the dimensions of the mechanisms selected for beat-up operation were determined by using two different dimensional synthesis methods. The beat-up mechanism providing the best solution was selected by evaluating the obtained mechanisms in terms of mechanical criterias. The dynamic analysis of the selected beat-up mechanism was then performed by using a package program and the results were examined.