Genleştirlimiş perlit ve pomza ile hava sürükleyici katkının betonda kılcal geçirimlilik ve don hasarına etkisi
The influence of expanded perlit aggregate and pomza aggregate with air entraining agent on the capillary absorbtion and freezing damage of concrete
  1. Tez No: 200795
  2. Yazar: RIZA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN DEMİRBOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kılcal geçirimlilik katsayısı, donma-çözülme, genleştirilmiş perlit agregası, pomza agregası, hava sürükleyici katkı, capillary coefficient, freezing-thawing, expanded perlite aggregate, pomza aggregate, air entraining agent
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, genleştirilmiş perlit agregası (GPA), pomza agregası (PA) ve hava sürükleyici katkı maddesi (HSK) kullanılarak elde edilen beton numunelere; 100 donma-çözülme çevrimi sonrasında, betondaki kılcal geçirimliliğin, birim ağırlıklarının ve basınç dayanımının üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Karışıma (0-2) ince agrega yerine %10, %20 ve %30 oranlarında GPA ve PA, ve karışıma %0.1 oranında HSK eklenerek beton numuneler üretilmiştir. Çalışmanın giriş bölümünden sonra, konu ile ilgili literatür araştırması, materyal ve yöntem açıklanmıştır. Materyal bölümünde çalışmada kullanılan malzemeler ve aletler tanıtılmıştır. Yöntem bölümü agrega, karışım oranları ve üretilen betonlar üzerinde yapılan deneyler ile sonuçların irdelenmesinde kullanılan yöntemleri kapsamaktadır. Araştırma bulguları ve tartışma bölümü deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçları kapsamaktadır. Son bölüm ise sonuçlar ve önerileri kapsamaktadır. Sonuç olarak, GPA ve PA oranları arttıkça basınç dayanımı ve birim ağırlık azalmakta; kılcal geçirimlilik katsayısı artmaktadır ve 100 donma-çözülme çevrimi sonucunda betonun, basınç dayanımı ve birim ağırlığı değerleri azalmakta; kılcal geçirimlilik katsayısı artmaktadır.0.1% HSK içeren numunelerin donma-çözülme çevrimleri sonucu basınç dayanımları düşerken, kılcal geçirimlilik katsayısında çok önemli düşüşler meydana gelmediği belirlenmiştir. 2007, 105 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the changes of compressive strength, unit weight, and capillary absorption of concrete specimens with expanded perlite aggregate (EPA), pomza aggregate (PA) and air entraining agent (AE) after 100 freezing-thawing cycles. 10%, %20 and %30 EPA and PA are replaced of (0-2) fine aggregate and 0.1% AE is used and concrete specimens are cast. After introduction, the abstract of literature and material-method chapters were given. Material chapter is introduced materials and tools used in the study. Method chapter is involved experiments applied to the aggregate, fresh and hardened concrete, mix ratios and method used to evaluate the results. Investigation results and discussion chapter is involved results of experimental studies. The conclusions and proposes are explained in the last chapter. As a result, the increasing of expanded perlite and pomza aggregate rations reduced the compressive strength and unit weight but increased capillary coefficient and after 100 freezingthawing cycles? compressive strength, unit weight decreased and capillary coefficient increased. Compressive strength of samples containing %0.1EA decreased, but increments in the capillary coefficients is negligible. 2007, 105 pages