Silis dumanı ve uçucu külün perlit ve pomza ile üretilen hafif betonların özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The effects silica cume and flx ash on the properties of lighweight concretes made from perlite and pumice
  1. Tez No: 83608
  2. Yazar: RAMAZAN DEMİRBOĞA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silis dumanı ve uçucu külün etkileri, perlit ve pomza karışımları, hafif betonlar, basınç dayanımı, ısı iletkenliği, donma- çözülme, su emme, rötre, The effects of silica fume and fly ash, mixes of perlite and pumice, lightweight concretes, compressive strength, thermal conductivity, freeze-thaw, absorption, shrinkage
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Hafif agregalarla üretilen betonlar, hafiflik, ısı yalıtımı, donma-çözülme ve ateşe karşı dayanıklılık gibi üstün özeliklere sahiptir. Ülkemizde zengin hafif agrega kaynakları bulunmasına rağmen bu kaynaklardan yeteri kadar yararlanılmamaktadır. Bunun temel nedeni, bu tür betonlar konusunda gerekli bilgi ve deneyimin olmamasıdır. Geleneksel ve hafif agregalann kanşımlarıyla üretilen betonlar ile geleneksel betonların özeliklerine silis dumanı ve uçucu külün etkileri üzerinde bir çok çalışma yapılmıştır. Ancak teknik literatürde silis dumanı ve uçucu külün perlit ve pomza agregalann karışımları ile üretilen betonların özeliklerine etkileri hakkında yeterli bilgiye rastlanmamaktadır. Durum böyle olunca, bu çalışmanın temel amacı, silis dumanı ve uçucu külün, Van, Erciş ilçesi pomzası ile İzmir, Cumaovasında temin edilen genleştirilmiş perlit agregalarmın çeşitli karışımları ile üretilen hafif betonların özelikleri üzerindeki etkilerini incelemekten ibarettir. Çalışma, beş asıl bölüm ve kaynaklar listesinden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın önemi ve amacı verilmektedir. İkinci bölümde, perlit, pomza, silis dumanı, uçucu kül ve hafif betonlar hakkında yapılan bir sentez çalışmasını kapsamaktadır. Üçüncü bölüm ise, materyal ve metot kısmını oluşturmaktadır. Materyal kısmında, çalışmada kullanılan malzemelerin özelikleri verilmektedir. Metot kısmında ise, agrega, karışım oranlan ve üretilen hafif betonlann üzerinde yapılan deney ile sonuçlann tartışılmasında kullanılan 'Karşılaştırma Metodu'nu kapsamaktadır. Dördüncü bölüm ise, deneyler sonucu elde edilen bulgular ve bu bulgulann tartışılmasına aynlmaktadır. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek sonuçlar ve öneriler beşinci bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar listesi izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, silis dumanı ve uçucu külün, bu çalışmaya konu olan hafif betonların rötre ile donma-çözülme özeliklerini iyileştirdiği ve ısı iletkenlik değerleri ile birim ağırlıklannı azalttığı, silis dumam 28 günlük basınç dayanımlannı artırırken, uçucu külün düşürdüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Lightweight concretes, made up from lightweight aggregates, have superior properties such as lightness, thermal isolation, freeze- thaw, and fire protection. Although quite rich of natural lightweight aggregate resources in our country, we do not benefit from these resources enough. The main reason of this is the lack of knowledge and the experience necessary for these type of concretes. There were many studies on the effects of silica fume and fly ash on the properties of the traditional concretes and the concretes made from mixes of traditional and lightweight aggregates. But there was no enough knowledge about the properties of mixes of different lightweight aggregates and the effects of silica fume and fly ash on the properties of the these concretes in the technical literature. Because of the this reason the essential aim of this investigation was restricted to determine the effects of silica fume and fly ash on the properties of the lightweight concretes made up from pumice from Erciş, Van, and expended perlite, from Cumaovası, İzmir. This study consists of five main and a reference chapter. In the first chapter, the aim and the importance of the study were given. The second chapter consists of syntheses about perlite, pumice, silica fume, fly ash and lightweight concretes. The third Chapter Consists of material and method. Properties of materials and equipments used in this study were explained in material part. Experiments applied to the aggregates and concretes and method that was used to evaluate the results were explained in the method part. The forth chapter were parted for results and discussion. The general conclusion obtained from the study together with the recommendations were summarized in the fifth chapter. Following the fifth chapter, a list of the references was given. The outcomes obtained from the study indicate that silica fume and fly ash were improved shrinkage, freeze-thaw properties of the concretes that the concept of the this study, and decreased weight and thermal conductivity values. Silica fume increased 28 days compressive strength but the fly ash decreased.