Tek silindirli otto motorunda çevrim atlatma yönteminin uygulanışı
Application of cycle skipping methodology in a single cylinder spark ignition engine
  1. Tez No: 200860
  2. Yazar: LEVENT YÜKSEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrim atlatma, Otto çevrimi, kısmi yük, Cycle skipping, Otto cycle, partial load
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Öncelikli olarak Otto çevrimi mercek altına alınmış, farklı şartlarda bahsi geçen çevrimin ideal kabulleri ile gerçek çalışma şartları arasındaki farkların incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Daha sonrasında ise önerilen periyot atlatmalı yöntemin termodinamik açıdan ideal şartlarda ki getirisi hesaplanmıştır. Deneysel çalışmalar için Yıldız Teknik Üniversitesi Otomotiv Anabilim Dalı bünyesinde bulunan motorlardan bir tanesi seçilerek öncelikli olarak hedefe yönelik düzeltme ve geliştirmeler motor üzerinde yapılmış daha sonrasında ise deneyler sistematik bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Uygulanan deneyler motorun dışarıdan tahrik edilmesi ile güç ölçümü, rölanti şartı yakıt tüketimi deneyleri ve çevrim atlatma deneyleri olmak üzere üç farklı kısımdan oluşmaktadır. Motoring deneyleri olarak tanımlanan dışarıdan tahrik deneylerinde farklı kelebek açıklıklarında deney motorunun harcadığı güç ölçülerek yorumlanmıştır. Rölanti deneyleri ile çevrim atlatma uygulanarak rölanti yakıt tüketiminin değişimi incelenmiştir. Aslen hedeflenen kısmi yük çevrim atlatma deneyleri de farklı ortalama efektif basınç değerlerinde ve devirlerde ardı ardına tekrarlanarak sonuçları irdelenmiştir. Çevrim atlatma deneylerinin sonucunda, uygulanan belirli stratejilerde kısmi yükte yakıt tüketimi ve emisyon değerlerinde iyileşme gözlemlenmiş bununla birlikte kazanç artan yük miktarı ile beklendiği gibi giderek azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Initially focused on Otto cycle, its differences from ideal to real cycle conditions and causes of these differences. Then, the gain has been derived for the proposed cycle skipping methodology considering the thermodynamically ideal conditions. Experimental part of this study was done systematically by making targeted modifications and upgrades on a chosen single cylinder research engine in Yildiz Technical University Automotive Laboratory. Experiments consist of three stages; power measuring by an external drive, fuel consumption measurements for both idling and cycle skipping conditions. The external drive experiments which are defined as motoring, are mainly due to measure the consumed power of experimental engine at different throttle positions. Idling condition experiments aim to measure idle fuel consumption by using different cycle skipping methods. The partial load cycle skipping tests, which are our particular interests, has been applied several times at various mean effective pressure and speed intervals. As a result of the cycle skipping experiments, brake specific fuel consumption and emission values are reduced for pre-determined conditions at partial load region. As expected, provided gain has also been reduced by increasing load and engine speed.