Elektrohidrolik sistemler ve tasarım kriterleri
Electrohydraulic systems and design criterions
- Tez No: 200861
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHARREM ERDEM BOĞOÇLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrohidrolik kavramları, oransal ve servo valfler, elektrohidrolik sistem tasarımı, Electrohydraulic concepts, proportional and servo valves, electrohydraulic system design
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Özellikle, makine üretim alanındaki, uçuş kontrolündeki, robotik manipülatörlerindeki, hareket simülatörlerindeki, enjeksiyon kalıpçılığında ve malzeme test makinelerinde yüksek güç seviyelerinde daha hassas ve kontrolü gerçekleştirme isteği hidrolik ile elektronik sinyal işleme gibi iki farklı disiplinin bir araya gelmesini sağlamıştır. Elektrohidrolik olarak tanımlanan sistemler diğer tahrik teknolojileri ile kıyaslanmayacak ölçüde yüksek performans ve eşsiz uygulama fırsatları sunmaktadır. Bu tezde ilk olarak her hangi bir tahrik ünitesinde kullanılan, aç-kapa, oransal ve servo valf gibi elektrohidrolik komponentlerin karakteristik özellikleri irdelenmektedir. Burada elektrohidrolik valflerin bazı özel ifadeleri açıklanmıştır. Böylece bu tip valflerin hassasiyetini, cevap tarzlarını ve çalışma koşullarını ayrıntılı olarak anlamak mümkün olmaktadır. Gelişen bölümlerde, yüksek seviyeli, kontrol edilebilir ve verimli bir elektrohidrolik sistem tasarlamak için gerekli en önemli tasarım kriterleri örneklerle sunulmaktadır. Sonuçta endüstrideki uygulamalar da göz önüne alınarak elektrohidrolik sistem tasarımı irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The demand to achieve more accurate and faster control at high power levels, especially in the areas of machine production, primary flight controls, robotic manipulators, motion simulators, injection molding, and material testing machines produced an ideal marriage of hydraulic systems with electronic signal processing. Electrohydraulic systems which are termed promise unique application opportunities and high performance, unmatched by other drive technologies. In this thesis, initially specific attribute of the electro hydraulic components such as on-off, proportional and servo valves where are employ at any drive unit are studied. Besides, some special expressions of electrohydraulic valves are explained. Thus, it will be possible to deeply understand precision, response manner and running condition of the any type of the valve. Most important design criterion is presented to design an electrohydraulic system that is high level, controllable and effective at progressive parts. Finally, electro hydraulic system design is examined by taking industrial applications into account