Karbon dioksit ile doyurulmuş sularda kalsine uleksitin çözünürlüğünün optimizasyonu
The solition of dehidrate ulexite optimist in co2 saturated
- Tez No: 200885
- Danışmanlar: PROF.DR. M. MUHTAR KOCAKERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uleksit, Çözünme, Ulexite, Dissolving
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Türkiye'nin en önemli yer altı zenginliklerinden birini olusturan bor cevherlerinin degerlendirilmesi, bu cevherlerden yeni ürünler elde edilmesi, mevcut ürünler için alternatif, ekonomik ve daha çevreci teknolojiler gelistirilmesi büyük önem arz etmektedir. Na2O.2CaO.5B2O3.16H2O formülüne sahip Uleksit, tabiatta bol miktarda bulunan ve ticari önemi büyük olan bir bor mineralidir. Bu çalısmada ilk olarak orjinal uleksit cevherlerinin CO2 ile doyurulmus sularda çözünmesi incelenmis olup reaksiyon sıcaklıgı, katı/sıvı oranı, tane boyutu ve karıstırma hızı parametre olarak seçilmistir. Çalısmada bu prosesin sanayide uygulanabilirliginin arastırılması amacı ile uleksitin CO2 ile doyurulmus sularda çözünmesinin optimum sartları Taguchi Metodu kullanılarak incelenmis, optimum sartlar sıcaklık 70oC, katı/sıvı oranı 0,05 g.mL-1, tane boyutu -30 mes, reaksiyon süresi 150 dk ve karıstırma hızı 300 dev.dk-1 olarak tespit edilmistir. 2007, 80 sayfa
Özet (Çeviri)
It is very important to utilize boron ore resources, one of the most important underground riches of Türkiye, to obtain new products from these ores, as well as to develop alternative economical and environmentally friendly technologies for the already existing products. Ulexite, having Na2O.2CaO.5B2O3.16H2O formula, is a boron mineral which is abundant in nature and has a high commercial value. First the solubility of original ulexite ores in CO2 saturated aqueous solutions were investigated selecting the test parameters as reaction temperature, solid/liquid ratio, particle size and mixing rate In the study, the usability of this process in industry was investigated. For this, the optimum conditions for the solution of dehidrate ulexite in CO2 saturated aqueous solutions were studied with Taguchi Method, and the optimum temperature, solid/liquid ratio, particle size, reaction time and mixing rate were found to be 70°C, 0.05 g.mL-1, -30 mes, 150 minutes and of 300 rpm, respectively 2007, 80 pages