Iskarta (ebadı 28 mm'den küçük) yumruların farklı metodlarla yetiştirilmesi ve dikim sıklığının verim ve verim unsurları üzerine etkisi
The effects of different cultivation methods and planting density on the yield and yield properties of discarded tubers
  1. Tez No: 200893
  2. Yazar: TUĞBA KARACAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMALETTİN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Iskarta Yumru, Dikim Sıklıgı, potato, discarded tuber planting, density
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalısma, ıskarta yumruların patates üretiminde kullanabilme imkanlarını ve dikim öncesi uygulanabilecek yetistirme metotlarını ve dikim sıklıgını tespit etmek amacı ile 2006 yılında sera kosullarında Erzurum'da yürütülmüstür. Bes uygulama (1, 16 ve 31 Mart yumruların posetlere dikimi, 16 Nisan'da ön sürgünlendirmeye alınması ve kontrol) ve dört dikim sıklıgının (70x20 cm, 70x30 cm, 60x20 cm, 60x30 cm) yer aldıgı bu faktöriyel çalısma ?Sansa Baglı Tam Bloklar? deneme deseninde ?Bölünmüs Parseller Düzenlemesine? göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmustur. Dikim öncesi uygulamaların ocak basına yumru verimi, dekara yumru verimi, dekara büyük, orta, küçük, ıskarta yumru verimleri üzerine etkisi önemli, bitki boyu, ocak basına sap ve yumru sayısı, yumru özgül agırlıgı, kuru madde ve protein oranı üzerine etkisi önemli olmamıstır. Dikim sıklıgının ise ocak basına yumru verimi, dekara yumru verimi, dekara büyük, orta, küçük ve ıskarta yumru verimi ve özgül agırlık üzerine etkisi önemli, bitki boyu, ocak basına sap ve yumru sayısı, yumrunun kuru madde ve protein oranı üzerine etkisi önemli olmamıstır. Sonuç olarak, ıskarta yumruların 31 Martta fide yetistirilmeye alınması ve 60x20 dikim mesafesinde (2044,6 kg/da) dikilmesinin uygun olacagı kanısına varılmıstır. 2007, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate usage possibilities of discarded tubers in potato production with determination of the suitable cultivation methods and planting density at preplanting in Erzurum in 2006. This factoriel study that included five experimental (planting of 1, 16 and 31 March tubers in to the bags, preshooting in 16 April and the control) and four planting density (70X20 cm, 70X30 cm, 60x20 cm, 60x30 cm) was designed as fully ramdomised block with split plot design with three replications. The effect of different applications at preplanting was significant on yields of per hole, per decar, large, middle, small, and discarded tubers, but it was not significant on the plant heights, stem and tuber numbers per hole, specific gravity of tubers, dry matter and protein ratios. The effect of planting densities was important on the yields per hole, per decare and large, middle and small sized and discarded tubers, and specific gravity of tubers, but it was not important on the plant height, stem and tuber number per hole and dry matter and protein content. Consequently, it was suggested that seedling of discarded tubers should be on April 1, and should be at 60x20 planting interval with 2044.6 kg/da seeding rıte. 2007, 47 pages