Bazı toprak kalite indeks parametrelerinin işlemeli tarım ve mera alanlarında farklı topoğrafik pozisyonlara bağlı olarak değişimi
Changes at different topographical positions in a cultivated field and a rangeland of some soil quality index parameters
  1. Tez No: 200901
  2. Yazar: BANU KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA Y. CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Topoğrafik pozisyon, toprak kalite indikatörleri, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, Topographical positions, soil quality indicators, physical, chemical and biological properties of soil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırma, farklı topoğrafik pozisyonlarda yer alan işlemeli tarım ve mera alanlarında bazı toprak kalite indeks parametrelerinin değişimini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada Tuzcu ve Tepe köyü arazilerinde üç ayrı topoğrafik alanda çalışma yapılmıştır. Çalışma alanında etek, yamaç ve tepe olmak üzere üç ayrı topoğrafik alandan işlenmiş ve işlenmemiş arazilerden iki ayrı profil açılmış ve tanımlanan horizonlardan toprak örnekleri alınmıştır. Örnekleme 2005 yılı Ağustos ayında yapılmıştır. Araştırmada toprak tekstürü, kütle yoğunluğu, agregat stabilitesi, tarla kapasitesi, devamlı solma yüzdesi, yarayışlı nem kapasitesi, organik madde içeriği, toprak reaksiyonu (pH), kireç, elektriksel iletkenlik, toplam bakteri ve mantar sayısı değerlendirilmiştir. Topoğrafik pozisyonlardan tepe konumundan etek konumuna doğru, bünyenin inceldiği, organik madde içeriğinin arttığı, kütle yoğunluğunun azaldığı, agregat stabilitesinin, tarla kapasitesinin, solma noktasının, toplam bakteri ve mantar sayısının artış gösterdiği saptanmıştır. Arazi kullanma şekline göre, işlemeli tarım yapılan alanlardan alınan toprak örneklerinin etek konumundaki toprak özelliklerine benzer özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya konu olan toprak kalite indeks parametrelerinin örneklenen A horizonunda B horizonuna göre daha yüksek değerler verdiği kaydedilmiştir. 2007, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out to expose changes parameters in soil quality index some of a cultivated field and rangeland in different topographical positions. Soil surveys were done in three different fields at Tuzcu and Tepeköy villages. At different positions (performed-back slope?foot slope) and two different profiles (cultivated-non cultivated) were excavated. From ın described profiles, soil samples were collected . Soil sampling was done in 2005 on August. In this study; soil texture, bulk density, aggregate stability, CaCO3, organic matter, pH, EC, total amount of microorganisms, field capacity, stabile withering degree, and available soil moisture were examined. Result indicated that organic matter, aggregate stability, field capacity, withering degree, total amount of microorganisms, increased from summit to bottom but bulk density decreased. And the disaggregated in texture was established. It was found soil samples collected from cultivated fields were similar to properties of foot slope soil as to land use form. It was demonstrated that the parameters of soil quality index were more favorable results in horizon A than those horizon B. 2007, 40 pages