Lagrange formalizması ve korunum yasaları
Lagrange formalisation and conservation lows
- Tez No: 200915
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHŞELİ GULİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Homojenlik, zotropluk, Korunum yasaları, Simetri, Homogeneity, Isotrope, Conservation lows, Symmetry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu tez çalısmasında fizigin, özelde mekanik fiziginin korunum yasaları, sistemin simetri özelliklerine dayanarak incelenmistir. Tezde simetri özelliklerini kullanarak korunum yasalarını bulmak için, genel yöntem ayrıntılı olarak arastırılmıstır ve bu yönteme dayanarak temel korunum yasaları olan; mekanik enerjinin, momentumun ve açısal momentumun korunumlu olması için, gerekli kosul olarak; zamanın homojenligi, uzayın homojenligi ve uzayın izotrop olması gerektigi kosulu bulunmustur. Tez çalısmasının en önemli özelligi; tezde kullanılan matematiksel ifadelerin bir lise ögrencisinin anlayabilecegi basitlikte olusudur.
Özet (Çeviri)
In this study of thesis the conservation lows of phiysics especially mechanic physics have been examined by using symmetry features of the system. In order to find out the conservation lows by using symmetry features in the thesis, the general method has ben researched in detail. And by this method the basic conservation lows which are; mechanic energy, momentum and angular momentum the necessary conditions have been found tomake them conservative.As the necessary conditions , the homogenity of time and space, and isotropness of space are found as necessary conditions. The most distinguishing feature of the thesis is that; the mathematical statements used in the thesis are so simple that a high school student can understand them easily.