Van Gölü'ne dökülen Akköprü deresi su kalitesinin incelenmesi
The investigation of the water quality of the Akköprü stream inflowing to lake vVan, Turkey
- Tez No: 200929
 - Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÇETİNKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Akköprü deresi, Atık, Kirlilik, Su kalitesi, The Akköprü stream, water quality, waste, pollution iii
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Van Gölü'ne dökülen Akköprü Deresi'nde su kalitesi değişimini incelemek amacıyla, bazı su kalitesi ve kirlenme parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Akköprü Deresi üzerinde belirlenen beş örnekleme noktasında, Nisan 2005 ile Mart 2006 tarihleri arasında her ay yerinde ölçümler ve alınan su örneklerinde laboratuarda analizler yapılmıştır. Çalışmada debi, su sıcaklığı, elektriksel iletkenlik, pH, kalsiyum, magnezyum, total sertlik, total alkalinite, karbonat, bikarbonat, klorür, çözünmüş oksijen, oksijen doymuşluğu, orto-fosfat, nitrat, nitrit, amonyum azotu parametreleri üzerinde durulmuştur. Yapılan yerinde gözlem ve ölçümler, laboratuar analizlerinin sonuçları, dere su kalitesi ve değişimi ile kirlenme açısından değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmelerde, derenin akış rejiminin çok düzensiz olduğu ve bu düzensizliğin kalite değişimine yansıdığı, dere su kalitesinin memba mansap yönünde değiştiği, suyun I. ve II. kalite sınıflarına girdiği ve bazı parametreler açısından dere suyunda kirlenmenin başladığı görülmektedir. Kalite değişimi ve kirlenme üzerinde dereye karışan Şamran Suyu, Kirman Deresi ve yüzey akışların etkili olduğu; kalite değişim ve kirlenmede tarımsal, evsel ve sanayi atıklarının rol oynadıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some water quality and pollution parameters were analysed to investigate water quality changes in Akköprü Stream which inflows to Lake Van. The in situ measurements and analyses were made on water samples taken from 5 sampling points on the Akköprü stream bed monthly, between April 2005 and March 2006. In the study, water flow rate, water temperature, electrical conductivity, pH, calcium, magnesium, total hardness, total alkalinity, carbonate, bicarbonate, chloride, dissolved oxygen, oxygen saturation, ortho phosphate, nitrate, nitrite, ammonia nitrogen parameter were considered. According to in situ investigations and measurements, the results of laboratory analysis, the water quality pollution and quality changes of the stream were evaluated. It is observed that the water flow regime of stream is irregular. This irregularity is reflected to the water quality. The water quality of the stream bed changed from upstream to downstream. The quality of water could be ranked as I. and II. Classes and pollution started in means of some parameters. The Şamran water, Kirman stream that join to the stream and surface runoffs are effective on quality changes and pollution. Agricultural, domestic and in some extend industrial wastes take role on quality changes and water pollution in Akköprü stream.