Kimya öğreniminde dersi planlamanın başarıya etkisi
Effect of planning lesson to success in learning chemistry
- Tez No: 200928
- Danışmanlar: PROF.DR. M. MAŞUK KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders planı, Dersi planlama, Ögrenme, Ögretme, Lesson plan, Planning lesson, Learning, Teaching
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalısmanın amacı, ortaögretimde kimya dersini planlamanın ögrenci basarısına yaptıgı etkilerin incelenmesidir. Çalısmada ön test, konu anlatımı ve son test pilot olarak seçilen her okulda ikiser sınıfa uygulandı. Ön test, deney ve kontrol gruplarını belirlemek; son test sınıfların konu anlatımından sonraki basarı durumlarını karsılastırmak amacıyla uygulanmıstır. Test materyalleri ve konu anlatımı Fen Lisesi (A), Anadolu mam Hatip Lisesi (B) ve Atatürk Anadolu Lisesi'nin (C), birinci sınıflarına uygulandı. Ön test ve son test çalısmaları için 20'ser test maddesi çoktan seçmeli ve dogru yanlıs seklinde hazırlanmıstır. Bu çalısmada elde edilen sonuçlardan dersi planlamanın ögrenci basarısını arttırdıgı tespit edilmistir. Ayrıca ögrenci basarısı üzerinde dersi planlamanın tek basına yeterli etken olmadıgı sonucuna ulasılmıstır. Sınıfların basarı düzeylerinin olumlu ve olumsuz sonuçları tartısılmıs ve sonuçlar ile ilgili önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate effects of planning chemistry lesson in secondary education on student?s achievements. In the study, pretest, explaining subject and final test were applied two classes at each schools choosed as pilot. Pretest was applied to determine the groups of experiment and control. Final test was also applied to compare achievements of the groups after explaining subjects. Test materials and explaining lesson were applied 1st grades at Fen Lycee (A), Anatolia mam Hatip Lycee (B) and Atatürk Anatolia Lycee (C). In the study, twenty test items were prepared for each tests. Test items consisted multiple choise and true-false questions. According to results obtained in this study, it was determined that planning lesson improved student achievement. Otherwise, it was comprehended that planning lesson was not enough by itself on achievement of students. Positive and negative results were disccussed levels of classes achivements and suggestions were offered about results.