Orta gerilim tesislerinde güç katsayısının düzeltilmesi
Medium voltage system power factor to repair
- Tez No: 200941
- Danışmanlar: PROF. SABİR RÜSTEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif güç, Güç katsayısı, Reaktif güç, Active power, Reactive power, Power factor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, kullanılan elektrik ve elektronik cihazların sayısı hızla artarak, büyük bir enerji ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyaç bir taraftan yeni enerji kaynakları araştırmalarına neden olurken, bir taraftan da mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Kullanılan enerji kaynaklarından üretilmesi, iletilmesi en kolay, en ucuz ve en verimli olan elektrik enerjisinin önemini arttırmıştır. Ancak elektrik enerjisi kullanılırken tüketici devreden hem aktif hem de reaktif güç çekmektedir. Aktif güç tüketici tarafından kullanılırken reaktif güç ise gereksiz kayıplara elektrik masraflarının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle enerji iletim hatlarından çekilen reaktif gücü azaltmak amacı ile kompanzasyon yapma yoluna gidilmektedir. TEDAŞ 0.96 olan güç faktörünü 0.99' a yükseltilmesini istemektedir. Bu tezde Orta Gerilim Reaktif Güç kompanzasyonu üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Reaktif Güç kompanzasyonun, önemi, sağladığı faydalar ve sakıncaları anlatılmıştır. Tezin yürütülmesi aşmasında Van trafo merkezinden çıkan 8 adet fiderin bir yıl içerisindeki aylık aktif ve reaktif güç değerleri alınmıştır. Bu değerlere göre her fider için cos? güç katsayısı hesaplanmıştır. Her fider için aktif ve reaktif güç değişimi ile aylara göre güç katsayısının değişimi gösterilmiştir. Buna göre her fider için kondansatör güçleri incelenmiştir. Kondansatör banklarının bağlantıları gösterilmiştir. Her fiderdeki kompanzasyon uygulaması simülasyon olarak gösterilmiştir. Van-3 fiderinde kompanzasyon uygulaması ihtiyacı belirlenmiştir. Van-3 fiderinin kondansatör gücü hesaplanarak, bu fiderin güç kayıpları, güç kapasitesindeki artış ve gerilim düşümündeki azalma hesaplanmıştır. Sonuç olarak reaktif güç kompanzasyonun gerekliliği ve VAN trafo merkezinden orta gerilim dağıtımını yürüten VAN TEDAŞ için çok karlı bir yatırım olduğu kompanzasyon sayesinde enerji kalitesinin artacağı tüketicilerdeki gerilim düşüklüğü, reaktif güç bedeli gibi sorunları ortadan kaldıracağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Quantity of electronic devices have increased rapidly by contemporary technology and caused energy need. This need has eighter caused search of new energy sources or signed necessty of fruitful using of avaible sources. The easiest, the cheapest and the most productive energy sources is elektric energy. When electric energy is used it takes eighter activ power or reactive power from circuit. When active power is used, reactive power causes extravantagance and electric expense. Thats why compensation is prefered to reduce reactive power which is taken from energy transmission line.Medium Voltage Reactive Power compensation was studied in this thesis. The importance, uses and objections of Reactive Power Compensation evere told. It was explained that the regulation of reactive power factor in medium voltage would pay to TEDAŞ, to system and costumer. Harmonic and rezonans events which could happened in compensation system were studied. TEDAŞ demands to change 0,96 reactive power factor into 0,99. The reasons of this are increasing of consumer quantity in compensation system and more reactive energy spending in increasing devices. Active and reactive power values of 8 feeder whose source are Van Transformer Station in one year were learned. Cos factor was counted for each feeder according to power values. Active and Reactive power changing for each feeder and power factor changing different months were defined. Capasitor power was counted for each feeder.Insufficient and extreme compensations were determined in compensated feeders and solutions were explained. Connections of capatisor banks were defined.Every feeder was showed as a simulation. Values in Van 3 feeder need compensation count. Thats why capasitor power of Van 3 feeder and power loss of this feeder and increasing power capacity and reducing of voltage were calculated. Consequently it was learned that system will solve reactive power problem by the help of capasitor banks. Consequently it was determined that quality of energy will increase and problems of voltage and value of reactive power coefficient and it will be againfull investment for VAN TEDAŞ who distributes voltage from Van Transformer station