Salınımlı ve titreşimli götürücüler ve bunların tasarım kriterleri
Oscillating and vibrating conveyors and design fundamentals of these conveyors
  1. Tez No: 201155
  2. Yazar: HAKAN KENDİMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALIŞVERİŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: salınımlı götürücüler, titresimli götürücüler, titresimli tabla, dökme malzeme, tekne, oscillating conveyors, vibratory conveyors, vibrating table, bulk metarial, trough
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Titresimler, daima mühendisler için etkileyici veya ilgi çekici bir konu olmustur. Mühendisler, ihtiyaçlara baglı olarak ya titresimlerden kurtulmaya ya da titresimleri kullanmaya çalısmaktadırlar. Bantlı götürücüler, vidalı götürücüler, kovalı yükselticiler gibi dökme malzeme tasıma ekipmanlarının büyük çogunlugu için mühendisler, titresimlerin olusumunu büyük ölçüde azaltmaya veya yok etmeye çalısırlar. Diger taraftan titresimler, titresim prensibiyle çalısan salınımlı ve titresimli götürücülerin dizaynında etkili bir sekilde kullanılırlar. Salınımlı ve titresimli götürücüler; basit konstrüksiyonları, iri parçalı ve yüksek sıcaklıktaki malları iletmeye elverisli olmaları nedeniyle sanayide genis kullanım alanlarına sahiptirler. Titresimli ve salınımlı götürücüler, endüstrinin birçok dalında dökme malzemeleri daha çok bosaltma, tasıma, besleme ve dagıtma için kullanılırlar. Nispeten kısa götürücü uzunlugu, sınırlı kapasite ve malzemenin bozulması bu gibi götürücülerin bazı dezavantajlarıdır. Bu çalısmada, dökme malzemelerin titresimli bir tabla üzerindeki hareketi ve bu hareketin safhaları teorik olarak incelenmistir. Burada, titresimli götürücülerin genis bir sınıflandırılması yapılmıs ve konstrüksiyonları hakkında bilgi verilmistir. Ayrıca, bir titresimli götürücünün ilk hareketine ve rezonansı geçisine malzeme yüklemenin etkisi analiz edilmistir. Bunlara ek olarak; sabit yük basınçlı götürücülerin, bir periyottaki mal ilerleme miktarının i) krank hızına, ii) sürtünme katsayısına, iii) sürtünme katsayıları oranına, iv) mekanizmadaki parçaların uzunluklarının oranına baglı olarak degisimi, mathematica programında olusturulan yazılım yardımı ile grafiklerle gösterilmistir. letilecek çesitli malzeme ve iletim hızları için en uygun parametreler, bu grafikler yardımı ile seçilebilir.
Özet (Çeviri)
Vibrations have always been a fascinating or intriguing subject to engineers. They have traditionally been trying to either avoid or apply them, depending on the requirements. For the majority of bulk materials handling equipment, such as belt conveyors, screw conveyors, bucket elevators etc. engineers try to strongly reduce or eliminate the occurrence of vibrations. On the other hand vibrations can be used effectively in the design of oscillating and vibrating conveyors which are drived using vibration principles. Oscillating and vibrating conveyors have a wide usage range in the industry because they have a simple construction and are suitable for transmitting big pieces and high heated materials. Oscillating and vibratory conveyors are highly used for discharging, conveying, feeding, dosing and distributing bulk materials in many branches of industry. Some of the disadvantages of such conveyors are the relatively short conveyor lengths, the limited capacities and the material degradation. In this study, the motion of the bulk metarials on the vibrating table and phases of this motion have been analysed theoretically. Here, vibrating conveyors have been classified widely and general knowledge related to their constructions have been presented. Furthermore, the effect of material loading on the starting and transition over resonance of a vibratory conveyor have been researched. In addition to these, for conveyors with a constant pressure of the load on the trough bottom, alteration of material advancement amount in one period according to following parameters is presented by graphics provided by mathematica software; i)crankshaft speed, ii) friction coefficient, iii) ratio of friction coefficients, iv) ratio of lengths of pieces in the mechanism. Most suitable parameters for several materials and transfer speeds can be selected by means of these graphics.