Diesel motorlarda emme havasının nemlendirilmesiyle NOx emisyonunun azaltılması ve nemlendirme için tüketilen enerji ile egzoz enerjisinin karşılaştırılması
Reduction of NOx emissions by steam injection into fresh charge in diesel engines and comparison of consumpted heat for steam injection and exhaust process
  1. Tez No: 201157
  2. Yazar: EMRAH BÖLÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diesel motorları, NOx emisyonu, nemlendirme, buharlasma enerjisi, ölçüm, teorik hesap, Diesel engines, NOx emission, humidity, evaporation energy, measurement, theoretical calculation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalısmanın amacı günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan ve alternatif enerji kaynaklarına göre düsük güç/agırlık oranı, kolay isletimi, basit bakım-onarımı, uzun ömrü ile önemli bir avantaja sahip olan küçük Diesel motorların egzoz emisyonlarının azaltılması için yeterince ucuz ancak etkili bir emisyon iyilestirme sisteminin gelistirilebilmesi için gerekli ön çalısmanın yapılmasıdır. Yüksek güçlü motorlarda basarıyla uygulanmakta olan EGR, katalitik konverter gibi gelismis emisyon iyilestirme sistemleri, yüksek maliyetleri ve karmasık kontrol sistemi gerektirmeleri nedeniyle küçük Diesel motorlarında uygulanamamaktadır. Küçük Diesel motorlarda emisyonların azaltılması için genellikle püskürtme basıncının arttırılması, püskürtme avansının azaltılması, sıkıstırma oranının yükseltilmesi gibi tasarıma dayalı konstrüktif çözümler ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte ticari rekabet nedeniyle küçük isletme ölçeginde olan imalatçıların üretim maliyetlerinin mümkün oldugunca düsük tutulmaya çalısılması ayrı bir sınırlayıcı etkendir. Çalısmada emme havası sınır sartlara kadar nemlendirilen bir Diesel motorun NOx emisyonunun degisimi gözlenmis ve emme havasında nemin artmasıyla NOx emisyonunda %19-29 mertebelerinde bir azalma oldugu görülmüstür. Motor tarafından emilen havanın emme manifoldu sartlarında tasıyabilecegi nemin temini için gerekli buharlasma enerjisinin egzoz gazından alınabilecegi, ölçüme ve teorik hesaba dayalı olarak verilmistir.
Özet (Çeviri)
This research work is to make a required pre-study for developing efficient but cheaper emission improving system which will be used in small Diesel engines that are widely used and has advantages of having small power/mass ratio, easy operation, simple maintenance and long-life when compared to alternative energy sources. Systems like EGR that can successfully applied to high powered engines and advanced emission improvement systems like catalytic converter can not be applied to Diesel engines because of their complex control systems and high costs. For reducing the emissions in small diesel engines generally constructive solutions like increasing injection pressure, reducing fuel injection timing, increasing compression ratio comes to foreground. Nevertheless efforts of small enterprises keeping costs minimum because of trade rivalry is another limiting factor. In this study emission changes in diesel engines that has humidified intake air till limit conditions has been observed and %19-29 decrease in NOx emission with the raise of humidity in air has been seen. It has been given that in order to provide the amount of intake air can hold maximum humidity can be taken from evaporation energy of exhaust gas by measurement and theoretical calculation.