Organize sanayii bölgelerinde kojenerasyon santralinin yer optimizasyonu
Land optimisation of the cogeneration power plant at the industrial zone
  1. Tez No: 201164
  2. Yazar: BİLGEHAN ARAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN SUNGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Gaz Türbini, Optimizasyon teknikleri, Yer optimizasyonu, Kojenerasyon Santralinin OSB'nde yer optimizasyonu, network analizleri, Cogeneration, Gas Turbine, Optimisation Techniques, Land Optimisation, Land Optimisation of the Cogeneration Power Plant at the Industrial Zone, Network Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Endüstriyel ve ticari her kurulu, gerek yatırım aamasında gerekse iletme artlarında, gittikçe artan rekabet baskılarından dolayı minimum maliyetlerde var olmanın yollarını aramaktadırlar. Organize Sanayii Bölgelerinde toplanmı olmanın avantajlarından faydalanmanın yanında kojenerasyon sistemlerinden yararlanmak isteyen kurululara hizmet vermek amacıyla kurulması planlanan kojenerasyon santrallerinin yatırımlarının minimizasyonunda önemli parametreler mevcuttur. Gelien Teknolojik araçlar ve yatırımlar, yanında ihtiyaçları karılayabilecek olan terminoloji, kavram ve metodolojileriyle birlikte gelmektedir. Bu nedenle matematik formüllerin çözümünde kullanılan Lineer Programlama ve Network Problemlerinin çözüm teknikleri, yatırım ve iletme açısından, rekabetçi piyasa artlarında ayakta kalabilmenin yolu olan minimum maliyetler konusunda en optimum çözümleri veren, yolları gösteren metodoloji olmaktadır. Bu çalımada, bir Organize Sanayi Bölgesindeki, kapasiteleri ve tüketimleri belirli olan müterilere buhar daıtması planlanan bir Kojenerasyon Santralinin, buhar daıtım hatların minimum maliyette olacak ekilde daıtım güzergahında ve konumunda olması için gerekli parametrelerin belirlenerek çözüme gidilmesi amaçlanmıtır. Bu amaçla öncelikle Kojenerasyon kavramı incelenmi sonrasında bir buhar hattı tasarımı için gerekli parametrelerden bahsedilmi, network analizleri ve optimizasyon çözüm tekniklerine deinilmitir. Sonuç olarak; Uak OSB'nde bulunan bir santralden müterilere olan bir güzergahta, en uygun ve en düük maliyetli buhar daıtımının gerçekletirilebilecek konumu belirlenmitir. Bu santralin, optimizasyon yapılmadan konumlandırılarak daıtım güzergahının belirlenmesi ile ortaya çıkan maliyet ile, optimizasyon yapılarak ortaya çıkan maliyet sonuç olarak karılatırılarak verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Every industrial and commercial institution, either at the stage of investment or under the operating conditions, searches ways of existing with minimum costs due to exponential competition influences. In addition to profiting from the advantages of being gathered at the industrial zone, there are important parameters for minimizing the investments of cogeneration plants which are planned to set up in order to serve for the institutions that want to benefit from the cogeneration systems. In addition to the developing technological instruments and investments, it carries with the terminologies and concepts with their methodologies. For this reason; Linear Programming and Network Problem solving techniques, which are used to solve mathematical formulas, is the methodology that gives the optimum solutions about the minimum cost subjects in order to survive under competitive market conditions. In this study, it is aimed to reach the solution of setting the vapour distribution lines with minimum costs along the distribution route for a Cogeneration Power Station which is planned to distribute vapour to the customers with the known capacities and consumptions in an industrial zone by determining required the parameters. For this purpose, firstly concept of Cogeneration is examined, then parameters that are required for the design of vapour lines are discussed, and finally network analysis and optimisation solution techniques are mentioned. As a result; the distribution route which will be constructed for the customers of Uak Industrial Zone and its location with the most suitable and low-cost vapour distribution are determined. As a result, costs of mounting this power station and determining the distribution route with and without making optimisation comparative studies are given.