Ürün yaşam döngüsü analizi ve çevre etkileri gözönüne alınarak teknik ürün sistemlerinin geliştirilmesi
Product life cycle management and improving technical product systems by consedering environmental impacts
- Tez No: 201163
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN DURAKBAŞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Mechanical Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre yönetimi, yaşam döngüsü analizi, hayat boyu değerlendirme, Environmental managment, life cycle assessment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Yaşam döngüsü analizi çevresel girdilerin, çıktıların ve bir ürün, malzeme yada servisin yaşam döngüsünün potansiyel çevresel etkilerinin hesaplanması ve değerlendirilmesidir. Yaşam döngüsü teknik sistem sürecini, kullanılan ya da ihtiyaç duyulan nakil rotasını, hammadde çıkarma, üretim, kullanılan ya da kullanım sonrası ürünü (atık madde yönetimi veya geri dönüşümü) içermektedir. Yaşam döngüsü analizi bazen beşikten mezara değerlendirmesi olarak da adlandırılır. Yaşam döngüsü analizi kullanıcıları: ? Endüstri ve diğer ticari girişimcileri ? Ulusal hükümetler ve yerel; ulusal ve hükümetler arası yönetim kurulları ? Tüketici organizasyonları, çevresel gruplar, ve ? Tüketiciler Yaşam döngüsü analizi yaklaşımları genellikle standartlarla belirlenmektedir ama profesyonel uygulama kodu da geliştirilmiştir. Yaşam döngüsü analizinde genellikle dört bileşen vardır: (i) amaç ve kapsam; (ii) envanter; (iii) etki değerlendirmesi, ve (iv) gelişim değerlendirmesi Üç çeşit yaşam döngüsü analizi vardır. Bunlar: i) Kavramsal yaşam döngüsü analizi - Yaşam döngüsü düşüncesi ii) Basitleştirilmiş yaşam döngüsü analizi ve iii) Detaylı yaşam döngüsü analizi Bu farklı çeşitler farklı yollarda kullanılabilir ve kullanıldıkları bağlama göre de farklı güçlü noktaları ve zayıf noktaları vardır. Yaşam döngüsü analizleri şu anda birçok şirket tarafından piyasa taleplerine cevap verebilmek için ihtiyaç duydukları bilginin sağlanması, yasal baskılar ve iyileştirilmiş ürün gelişimi ve dizaynını keşfetmek için kullanılmaktadır. Güçlendirilebilir gelişim ve tüzel yönetimdeki yüksek standartlara karşı artan ilgi ve şeffaflık şirketlere Yaşam döngüsü analizindeki sosyal ve etik boyutları içeren yeni talepler getirmektedir. Görünen o ki gelecekte Yaşam döngüsü analizleri olgunlaştırılması parsel sahiplerinin sosyal ve etik boyuttaki eksikleri doldurma isteğini gerektirecektir.
Özet (Çeviri)
Life cycle assessment is the calculation and evaluation of the environmentally relevant inputs and outputs and the potential environmental impacts of the life cycle of a product, material or service. The life cycle consists of the technical system of processes and transport routes used at, or needed for, raw materials extraction, production, use and after use (waste management or recycling). Life cycle assessment is sometimes called a“cradle-to-grave”assessment. The users of Life cycle assessments include: ? İndustry and other commercial enterprises; ? National governments and local, national and intergovernmental regulatory bodies; ? Consumer organisations and environmental groups, and ? Consumers (which includes governments as consumers). Life cycle assessment approaches are generally guided by standards but a professional code of practice has also been developed. Life cycle assessment generally has four components: (i) goal and scope; (ii) inventory; (iii) impact assessment; and (iv) improvement assessment. There are three different types of LCA. They are: i) Conceptual Life cycle assessment ? Life Cycle Thinking, ii) Simplified Life cycle assessment; and iii) Detailed Life cycle assessment. The different types can be used in different ways and have strengths and weaknesses, depending upon the context in which they are used. Life cycle assessments are currently used by many companies, to provide them with the information they need to respond to market demands, legislative pressures and to explore improved product development and design. Sustainable development and an increased focus upon high standards in corporate governance and transparency are placing new demands on companies to include the social and ethical dimensions into Life cycle assessment. It would seem that the further maturing of Life cycle assessment will require a wider involvement of stakeholders to try and ?fill the gaps? in the social and ethical dimensions.