PID yönteminin PLC'de yazılarak gerçeklenmesi: Çift cidarlı reaktör tank sıcaklık kontrolü örneği
Implementation of PID method on PLC: Example of jacketed reactor tank temperature control
- Tez No: 201169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF NACİ ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PLC, PID, Sıcaklık Kontrolü, Çift Cidarlı (Ceketli) Reaktör, PLC, PID, Temperature Control, Jacketed Reactor
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Son yıllarda endüstriyel uygulamalarda sıkça kullanılmaya başlanılan PID denetleyicilerin yapısı, tasarımı ve uygulamasının ele alındığı bu çalışmada bir çift cidarlı (ceketli) reaktör tank ısıtma sisteminin PLC tabanında PID yöntemiyle kontrolü yapılmıştır. Bu çalışmada öncelikle temel kontrol sistemleri hakkında bilgi verilmiştir. Kullanılan çeşitli denetleycilerin yapıları tanıtılmış, bunların sistem karakteristiklerine etkileri anlatılmıştır. Bir çift cidarlı reaktör tank sisteminin doğrusallaştırılmış transfer fonksiyonu elde edilerek PID ile kontrol edilmiştir. PID katsayılarının belirlenmesinde Cohen - Coon, Ziegler - Nichols gibi ayar yöntemleri kullanılmıştır. MATLAB ortamında incelenen kontrol sistemi endüstride en çok kullanılan denetleyici olan PLC' ye aktarılmış, PLC algoritması oluşturulan PID denetleyicisiyle elde edilen deneysel sonuçlar sunulmuş ve yorumlanmıştır. PLC `de yazılan program, kullanım rahatlığı olan ve endüstriyel uygulamalara uygun bir PID denetleyicisi sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
PID controllers have been in use immensely in industrial applications since mid 1970s. In this thesis, PID controllers' architecture, design and applications have been studied. Also, jacketed reactor tank heating system has been controlled with a PID control method on a PLC. First, basic control systems are introduced in this study. Then, different controllers? architectures and their effects to system characteristics are introduced. Next, transfer function of jacketed reactor tank heating system, which has been linearized, is controlled with a PID method. PID coefficients are determined with different PID tuning methods like Cohen - Coon and Ziegler - Nichols. The control system, which is initially analyzed on MATLAB environment, is transferred to PLC. PID controller has been programmed in the PLC and the obtained results are commented. The program coded in PLC provided on easy to use and industrially applicable PID software tool.