Yapılarda su ve ısı etkenleri, oluşturduğu sorunlar, nedenleri ve çözüm önerileri
Water and thermal factors at buildings, problems that they caused, causes of these problems and suggestions about solutions
- Tez No: 201170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN AVLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Su ve ısı etkenleri, sorunlar, nedenler, yalıtım ürünleri, çözümler, Water and thermal factors, problemlems, causes, insulation materials, solutions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Yapılar su, ısı, ses ve yangın gibi etkenlerle karsı karsıyadır. Bu etkenler zamanla yapılarda, kullanıcı üzerinde, ülke ölçeginde, dogal ve yapma çevrede sorun olusturmaktadır. Türkiye'de bu etkenlerin sorun olusturmaması amacıyla sorunlara yönelik ürün ve çözümlerin artıs gösterdigi gözlenmektedir. Ancak, yapılan arastırma sonuçları ve halen süren sorunlar, basta tasarımcı, uygulayıcıların, sonrasında kullanıcıların, yapıları etkileyen etkenlere, sorunların olusmamasına ya da olusan sorunların çözümlenmesine yönelik yeterli bilince sahip olmadıklarını göstermektedir. Ayrıca, yapı sektöründe mevcut bulunan ürün ve çözümlerden yararlanılamamaktadır. Bu çalısmada, öncelikle yapılarda sıklıkla sorun olusturan su ve ısı etkenleri incelenmistir. Yapıya etkiyen su ve ısı etkenlerinin neler oldugu ve yapıları nasıl etkiledikleri belirlenmistir. Daha sonra, bu etkenlere karsı önlem alınmadıgı kosullarda ortaya çıkabilecek sorunlar örneklenmistir. Ayrıca, sorunların olusmasına neden olan yapı üretim sürecindeki eksiklik ya da hatalar belirlenmis ve bunlar sorunların nedenleri olarak ele alınmıstır. Sorunların nedenlerinin engellenmesinin yapılarda sorun olusumunu engelleyecegi ya da olusan sorunları çözebilecegi düsünülmüstür. Bu nedenle, nedenlerin engellenmesi amacıyla alınacak önlemlerde kullanılabilecek ürün ve çözümler ele alınmıstır. Bu ürün ve çözümlerin yapı sektöründe mevcut bulundugu bilinmektedir. Bu nedenle, yapılarda olusan sorunlar mevcut ürün ve çözümlerle engellenebilmektedir. Ancak, basta yapı tasarımcı, uygulayıcıların, sonrasında kullanıcıların bu konularda yeterli bilince sahip olmaları gerekmektedir. Yapılan çalısmayla; basta yapı tasarımcı, uygulayıcıların, sonrasında kullanıcıların benzer sorunlarla karsılasmamaları amacıyla ya da karsılastıkları sorunların çözümlenmesi sırasında sorunların nedenlerine dikkat etmeleri gerektigi sonucuna ulasılmıstır. Bu konuda, Türkiye'de yapı sektöründe mevcut bulunan ürün ve çözümlerle su ve ısı etkenlerinin sorun olusturmasına karsı önlem alınabilecegi belirlenmistir. Ancak, öncelikle tasarımcı ve uygulayıcıların, sonrasında kullanıcıların bu konularda bilinçlendirme çalısmalarının sürdürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Buildings are faced with factors such as water, thermal, noise and fire. These factors cause problem for buildings, building users, countrywide, national and artificial environments. To prevent problems which caused by these factors, increase of solutions and products, intended for these problems, are observed in Turkey. But results of researches and actual problems show that firstly designers and operators, then users have not got enough information about factors that affect buildings, preventing problems or about solutions of problems. Thus, products and solutions in building sector can not be benefited by. In this research, firstly water and thermal factors that frequently cause problems in buildings are searched. What kind of water and thermal factors affecting buildings and how they affect buildings are defined. Then, problems which occur when there are no preventions to these factors are sampled. Also lacks or faults in building production process that cause problems are determined and these are discussed as the causes of problems. It is thought that prevention of the causes of problems can prevent occurrence of the problems in buildings or solve the occurring problems. Thus, the products and solutions which can be used to prevent the causes are discussed. It is known that these products and solutions exist in building sector. For this purpose, problems occurring in buildings can be prevented by these existing products and solutions. But, firstly designers and operators, then users should have enough consciousness about these subjects. As a result, we conclude that firstly designers and operators, then users should be careful about the causes of problems not to meet such problems or to solve existing problems. Also, it is defined that the causes of problems can be prevented by existing products and solutions in building sector in Turkey. But, researches should continue to make firstly designers and operators, then users conscious of these subjects.