Mekanik tesisatlarda deprem güvenliğinin araştırılması
Research of seismic restraints in mechanical installations
  1. Tez No: 201184
  2. Yazar: ÖMER OKAN SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Earthquake Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, sismik koruma, titreşim, mekanik tesisat, Earthquake, seismic restraint, vibration, mechanical systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tesisatlar, bir binadaki taşıyıcı sistemden (kolonlar, kirişler, perde duvarlar vs) ve diğer yapısal bileşenlerden farklı olarak, yapısal olmayan bileşenler grubuna girerler. Deprem yükü altında hareket eden yapısal olmayan bileşenler, gerek kendilerine gerekse çevrelerinde bulunan diğer bileşenlere zarar verebilirler. Bundan dolayı tesisatların deprem güvenliğinin sağlanması, olmazsa olmaz bir koşuldur. Bu çalışmada, çeşitli tesisat ekipmanları için sismik koruma yöntemlerinden bahsedilerek, projelendirme ve uygulama esaslarına değinilmiştir. Bir binadaki yapısal olmayan elemanların, deprem sırasında meydana gelecek kuvvetler dikkate alınarak binaya güvenli bir şekilde, doğru bağlantılar ve elemanlar ile sabitlenmesi sağlanarak oluşabilecek hasarlar azaltılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kazan, soğutma grubu, jeneratör, klima santrali, yangın söndürme boruları, elektrik kablolarının geçtiği tavalar gibi tesisat elemanlarının her birinin deprem davranışı ve bağlantının yapıldığı elemanın özelliklerine dikkat edilerek sabitlemenin yapılmasıdır. Binaya ait ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri, yangın söndürme sistemleri, elektrik sistemleri, jeneratörler, kazanlar gibi bazı yapısal olmayan elemanların, binanın kullanımı esnasında bulunacakları yerlerin, binanın tasarımı aşamasında belirlenmelidir. Bu elemanların deprem güvenliğinin sağlanması için henüz binanın yapımı aşamasında bu bölgelerde uygulanacak sabitleme yöntemine uygun boyutlarda ve niteliklerde yapılması yararlı olacaktır. Böylece söz konusu tesisat elemanının deprem güvenliğinin sağlanması daha kolay ve doğru bir şekilde yapılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Mechanical systems are categorized as non-structural components of a building structure apart from columns, beams, carrier walls etc. These components can cause damages to themselves and surrounding components under seismic loads. Hence, seismic protection and earthquake safety precautions of mechanical systems are very essential for today?s structures. In this thesis, seismic restraint methods of various mechanical system equipments, project and application criteria are mentioned. Damages that will be caused by seismic motion can be reduced by restraining and/or fixing of non-structural components in proper ways and proper elements taking predicted seismic loads into account. The crucial point in deciding seismic loads and attachment types is to be careful about which attachment type should be considered for which component. Typical behavior of those components such as boilers, chillers, power generators, air handling units, fire suppression piping, cable trays play a major role here. It will be very effective to decide where to place any of these non-structural mechanical and/or electrical components of heating, cooling, air handling, fire protection systems during the project planning period of a building. These decisions will help the designing engineers to plan the most proper seismic safety measures while the building is being constructed. Therefore the corresponding components shall be safer against earthquakes in a simple and accurate way.