Mekanik seviye ölçüm cihazı tasarımı
Mechanic level measuring device design
- Tez No: 201189
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ERDEM BOĞOÇLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seviye Ölçümü, Seviye Kontrolü, Mekanik Seviye Ölçüm Cihazı, . Level measuring, Level control, Mechanic level measuring device
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezde,geni uygulama alanına ve yüksek hassasiyete sahip,servo motor tahrikli bir seviye ölçüm cihazı tasarımı gerçekletirilmitir. Seviye ölçümü uygulamaları, endüstride çok önemli bir yere sahiptir.Uygun seviye ölçüm metodunun belirlenmesi kritiktir.Zira her yöntem her uygulamada kullanılamaz.Seviye ölçüm yöntemi,seviyesi ölçülen maddenin cinsi ve sıcaklıı,tankın basınçlı veya atmosfere açık oluu,tankın boyut ve konumu,istenen hassasiyet deeri, mekanik veya elektriksel balantı koulları,maliyet beklentisi gibi parametrelere göre deiiklik gösterir.Bu balamda,tezin ilk bölümünde,bugüne kadar var olan seviye ölçüm yöntemleri incelenmitir.kinci bölümde,bu tezde tasarımı gerçekletirilen cihaza benzer sistemler ve aratırmalar incelenmitir. Üçüncü bölümde,tasarlanan cihaz ayrıntılı bir ekilde incelenmitir.Bu cihaz,sıvı ve katıların kaldırma kuvvetini baz alarak ölçüm yapmaktadır. Cihazda bir tambur halat mekanizması mevcuttur.Çelik halatın ucuna balı olan aırlık tanktaki katı veya sıvının seviyesine ulatıında,kaldırma kuvvetinin olumasıyla halattaki gerginlik deiir.Deiimi ölçülen gerginlik deeri servo motora iletilir.Servo motor gelen sinyal bilgisine göre tamburu gereken yönde ve açıda tahrik eder.Aynı zamanda servo motordaki kodlayıcı(encoder) milin toplam dönme açısını ölçer ve bu deer servo sürücüsünde seviye bilgisine dönütürülerek okunur.
Özet (Çeviri)
In this thesis,a level measuring device which has large application area and high accuracy,servo motor driving was designed. Level measurement aplications are very important position in industry.The determination of best-fit level measurement method is critical.Because,every method isnt used for every aplication.Level measurement method is changed according to the temperature and species of material , pressurized tank or open to atmosphere ,dimension and position of tank , desirable accuracy value ,condition of mechanical or electrical connection and price expectation.In this context,in first chapter,the level measuring methods that are existed up to now was studied.In second chapter,similar systems and researchs are studied. In third cheapter, the designed device was explained in-detail.This device is measured according to lift of liquids and solids.It has a spool rope mechanism.When weight that was connected to end point of steel rope is reached to level of liquid or solid,the rope tension is changed with lift effect. Measured alteration of tension is transited to servo motor.Sevro motor drive spool required direction and angle according to coming signal.In same time,encoder of servo motor measure total rotation angle of shaft and this value can be read on display of servo driver.