Doğalgazın sıvılaştırılması ve ekserji analizi
Liquefaction of natural gas and exergy analysis
  1. Tez No: 201188
  2. Yazar: GÜRDAL AKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DÜRRİYE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dogalgaz, Sıvılastırma, LNG, Ekserji, kinci Kanun Verimi, Natural Gas, liquefaction, LNG, Exergy, Second Law Efficiency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Termodinamik sistemlerin analizinde kullanılan yöntemler enerji analizi (1. kanun analizi) yöntemi, entropi analizi yöntemi ve kullanılabilir enerji (ekserji) analizi yöntemidir. Bu çalısmanın amacı dogalgazın sıvılastırılmasının anlatılması ve önemli bir degerlendirme yöntemi olan kullanılabilir enerji analizi yönteminin sıvılastırma prosesinde oldukça önemli bir yöntem oldugunu göstermektir. Bütün proseslerde oldugu gibi sıvılastırmada da amaç verimi artırmaktır. Bunun için önemli yöntemler boruları yalıtmak ve kompresör dizaynına baglı olarak kompresör izentropik verimini arttırmaktır. Ancak verimi arttırmak için yapılan bu düzenlemelerden daha etkilisi sistemdeki tersinmezlikleri hesaplamak ve bunların azalması için gerekli önlemleri almaktır.Bu sayede verim artısı saglanacaktır. Bu çalısmada termodinamigin birinci ve ikinci kanunu anlatılmıs ve bagıntılar verilmistir. Daha sonra sıvılastırma prosesinde kullanılan elemanlar anlatılmıstır. Sıvılastırma metodları anlatılmıs ve bunların kıyaslama yolları belirtilmistir. Burada üç temel metod gözönünde bulundurulmustur. Bu metodlar Linde, Claude ve Kaskat metodlarıdır. Linde, Claude ve Kaskat metodları anlatıldıktan sonra referans noktaları belirlenmis ve daha sonra diger noktalar bulunmustur. Bulunan bu noktaların ekserjisi hesaplanmıstır. Elde edilen bu sonuçlar ardından sistemler daha önce verilen parametrelere göre kıyaslanmıs ve her sistemin ikinci kanun verimi hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
Energy analysis method, entropy analysis method and availability analysis method are the tools used for thermodynamic system analysis. The objective of this study is to explain the liquefaction of natural gas and to show the importance of availability analysis method in liquefaction systems. Like for all insulation prosesses, the most important aim is to increase the efficiency of compressors. To increase the efficiency, isolation can be done or the compressors isoentropic efficiency can be increased related to its design criteria. On the other hand, calculating the irreversibilities in the cycle, and taking the necessary measures to reduce the irreversibility rate in the cycle are more effective for increasing the cycle efficiency. In this study the first and second law of thermodynamics were given and some formulas were described. Then liquefaction methods and the comparison methods for them were described. In this study three of these methods were especially described. These are Linde, Claude and Cascase methods. After describing these methods some reference points were chosen and according to these points the other points were found. And at each point the exergy was also calculated. With these results, all these three methods were compared by the comparison methods that were indicated before. And as a result the second law efficiency was calculated.