İyonik sıvıların yapısal özellikleri ve endüstrideki bazı uygulamaları
Structure of ionic liquid and some industrial application
  1. Tez No: 201202
  2. Yazar: MELEK UYGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TATLIPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yonik sıvılar, ergimis tuzlar, radyal dağılım fonksiyonları, AlCl3, YCl3, CuCl, kısmen sönümlü iyonik sıvılar, onic liquids, molten salts, radial distribution functions, AlCl3, CuCl, YCl3 partly quenched ionic liquids
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Son otuz yıldır iyonik sıvılar kuramsal ve deneysel olarak yoğun sekilde çalısılmaktadır. Genel olarak iyonik sıvıları yüksek sıcaklık iyonik sıvılar ve oda sıcaklığı iyonik sıvılar olarak tanımlamak uygundur. Yüksek sıcaklık iyonik sıvılar ergimis tuzlar olarak da adlandırılabilir. Bu tezde yüksek sıcaklık iyonik sıvılar göz önüne alınmıstır, diğer taraftan düsük sıcaklık iyonik sıvılarla ilgili çalısmalar temiz-kimya sanayinde kullanımlarından dolayı günümüzde önemli olmustur. Yüksek sıcaklık iyonik sıvılarla ilgili kuramsal çalısmalar integral denklem teorisi ve simülasyon deneylerine dayanır. Bu tezde iyonik sıvı yapısında olan çok değerlikli metal halidlerin yerel yapıları integral denklem teorisi kullanılarak incelendi. Polivalent metal halidlere örnek olarak NaCl, CuCl, YCl3 ve AlCl3 ele alındı. Bu sistemler için Ornstein-Zernike (O-Z) denklemi Hypernetted- Chain kapalılık (HNC) bağıntısı ve her sisteme uygun model çift etkilesme potansiyeli kullanılarak nümerik olarak çözüldü. Bu sistemlerin iyonik bağ uzunluğu, koordinasyon sayısı gibi yerel yapı özellikleri kısmi radyal dağılım fonksiyonları, kısmi yapı faktörleri ve koordinasyon sayısı bağıntılarından elde edildi. Diğer çok değerlikli metal halidlerin yapısal ve bazı termodinamik özellikleri de tartısıldı. Ergimis tuzların endüstrideki çok genis uygulamaları arasından bazıları ele alınarak tartısıldı.
Özet (Çeviri)
Ionic liquids are studied intensively during last three decades both theoretical and experimental. In general it is convenient to refer ionic liquids as high temperature ionic liquids and room temperature ionic liquids. High temperature ionic liquids also can be called molten salts. In this thesis molten salts are considered, on the other hand low temperature ionic liquids nowadays become very important subjects because of their importance in green chemistry industry. Theoretical study of high temperature ionic liquids is based on integral equation theory and simulation experiments. In this thesis local structure of polyvalent metal halides which are ionic liquids are studied by using integral equation theory. As an example of polyvalent metal halides NaCl, CuCl, YCl3, AlCl3 are considered. For these systems Ornstein-Zernike (O-Z) equations was solved numerical with Hypernetted chain closure (HNC) by choosing appropriate model pair interactions for each system. Local structural properties of these system such as ionic bond length and coordination numbers was obtained from partial radial distribution functions, structure factors and coordination number. Structural properties of other polyvalent metal halides and some thermodynamics properties in equilibrium also discussed. Among very wide application of molten salts in industry some of them are discussed.