Düzgün manyetik alanda yüklü Kerr kara deliğinin elektromanyetik enerjisi
Electromagnetic energy for a charged Kerr black hole in a uniform magnetic field
- Tez No: 201201
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYHAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genel görelilik teorisi, Kerr kara deliği, manyetik alan, elektromanyetik enerji, General theory of relativity, Kerr black hole, magnetic field, electromagnetic energy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kısaca, genel görelilik teorisi, Einstein alan denklemleri ve Kerr kara deliği anlatılmıştır. İkinci bölümde, simetri ekseni boyunca düzgün manyetik alanda bulunan durağan, eksenel simetrik kara deliğin elektromanyetik alanı için çözüm hesaplanmıştır. Elektromanyetik alan, kara delik uzay-zamanının Killing vektörlerinin o uzay-zamanın vektör potansiyelleri olmasından yararlanılarak elde edilmiştir. Kara deliğin, ?enjeksiyon enerjisi? sıfır olana kadar seçici olarak yükleneceği gerçeği kullanılarak elektromanyetik enerjisini en küçük yapan yük değeri bulunmuştur. Üçüncü bölümde, Komar kütle formülüyle düzgün manyetik alandaki yüklü Kerr kara deliğinin elektromanyetik enerjisi hesaplanmıştır. Hesaplanan enerjinin ekstremize edilmesiyle, kara deliğin en küçük elektromanyetik enerjiye sahip olması için gereken yük değeri elde edilmiştir. Bu yükle elde edilen enerji, Wald durumu enerjisi ile karşılaştırılarak Wald durumunun enerjisinin en küçük enerjili duruma karşılık gelmediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes three main parts. In the first part, the general theory of relativity, Einstein field equations and Kerr black hole is briefly mentioned. In the second part, the solution for the electromagnetic field occurring when a stationary, axisymmetric black hole is placed in a uniform magnetic field aligned along the symmetry axis of the black hole is calculated. The electromagnetic field is obtained by using the Killing vectors of space-time as the vector potentials of space-time. The charge value that makes the electromagnetic energy minimum is obtained by using the fact that a black hole will selectively accrete charge until the ?injection energy? is reduced to zero. In the third part, the electromagnetic energy of the charged Kerr black hole in a uniform magnetic field is calculated with Komar mass formula. The value of charge that is needed for the minimum electromagnetic energy of black hole is obtained by extremizing the calculated energy. The fact that the Wald state isn?t the state with minimum electromagnetic energy is shown by comparing the energy that is obtained with this charge and the energy of Wald state.