Nükleer bağlanma enerjisinde simetri enerjisi teriminin katsayısının hesabı
Calculation of the coefficient of symmetry energy term on nuclear binding energy
- Tez No: 201203
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fermi gaz modeli, simetri enerjisi, Wigner-Majorana, kararlı çekirdekler, ikinci kuantizasyon, nükleon-nükleon potansiyeli, Fermi gas model, Symmetry energy, Wigner-Majorana, stable nucleus, second quantization, nucleon-nucleon potantial
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Fermi gaz modeli kullanılarak kararlı çekirdeklerin simetri enerjisi teriminin katsayısı farklı nükleon-nükleon potansiyelleri için hesaplanmıştır. Simetri enerjisi hesaplanırken, çok parçacıktan oluşmuş bir kuantum sistem olan çekirdeklerin hamiltonyeni ikinci kuantizasyon formalizminde yazılmıştır. Sistem çok sayıda benzer parçacıktan oluştuğu için parçacıkların dalga fonksiyonlarına dayalı çözüm hesaplamada güçlük yaratır. Önemli olan her bir kuantum durumunda bulunan parçacıkların sayısıdır. Bunun için birinci kuantizasyon kullanışlı bir yöntem değildir. Hamiltonyen yazılırken potansiyel enerjisi fonksiyonu olarak Wigner-Majorana tipi potansiyel seçilmiştir. Simetrik ve simetrik olmayan çekirdekler için hamiltonyenin beklenen değerinden elde edilen enerji özdeğerleri kullanılarak simetri enerjisi ve simetri enerjisi terimi katsayısı denklemleri elde edilmiştir. Yukawa, kare kuyu ve Gaussian potansiyelleri için simetri enerjisi terimi katsayısının hesabı Mathematica® programında yapılmıştır. Çekirdeklerin kütle numarasına göre her bir potansiyel için hesaplanan katsayıların değişimi grafiklerle verilmiştir. Ayrıca tüm kararlı çekirdekler için, simetri enerjisi terimi katsayılarının tablosu oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Using by Fermi gas model, for different nucleon-nucleon potantials, the coefficient of symmetry energy term of stable nucleus was calculated. To calculate the symmetry energy, the Hamiltonian of nucleus which is a quantum system of many particles is written in second quantization formalism. Because of the system has many particles, it is difficult to solve the Hamiltonian based on the wave function of particles. Important point is that number of particles on each quantum state. For this reason, the first quantization is not an useful method. As potantial energy term of hamiltonian, Wigner-Majorana type potantial was selected. Equations of symmetry energy and symmetry energy term coefficient were formed using energy eigenvalues which are defined from expectation values of hamiltonian for symmetrical and anti-symmetrical nucleus. The symmetry energy term coefficient for Yukawa, the square-well and gaussian potantials were calculated in Mathematica® code. The variation of coefficient calculated from each potantial with mass number of nucleus was figured. Also, for every stable nucleus, symmerty energy term coefficients were listed in a table.