Bakım ve onarım amaçlı dolgu kaynağının plastik enjeksiyon ve seramik kalıpçılığındaki uygulamaları
Applications of maintenance and repair welding in plastic injection and ceramic moulding
- Tez No: 201215
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolgu kaynagı, kalıp malzemesi, kalıp tamiri, Filler welding, mould material, mould repair
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Gelisen teknoloji ve endüstriyel yapı içerisinde firmaların zorlu rekabet kosullarında varlık gösterebilmelerinde en önemli faktörlerden biri de maliyet olmaktadır. Yaygınlasan otomasyona karsılık, asınma nedeni ile tezgâhların durma süreleri, parça degistirme ve isçilik maliyetleri fiyat faktörünün payını sürekli arttırmaktadır. Asınmanın daha ileri zaman noktalarına ötelenebilmesi amacıyla yapılacak bakım kaynagı ve hasarlı parçanın yenisi ile degistirilmesi yerine uygulanacak onarım kaynagı, hammadde, isçilik, zaman ve dogal kaynaklar gibi üretim faktörlerinin etkin kullanımı ile maliyetlerin düsürülmesi açısından son derece önemli olacaktır. Yapılan bu tez çalısmasında ilk olarak kaynak islemi hakkında genel bilgi verilmis, bakım ve onarım amaçlı dolgu kaynagı tanımlanarak, kullanılan malzeme ve yöntemler açıklanmıstır. Kaynaklı onarıma geçmeden önce yapılması gereken analizler belirtilmis ve hasara neden olan faktörler üzerinde durulmustur. Deneysel çalısma bölümünde ise 40CrMnNiMo8-6-4 plastik enjeksiyon kalıp malzemesine TIG ve elle örtülü elektrodlarla ark kaynagı, X210Cr12 seramik kalıp malzemesine ise elle MIG, robotla MIG, TIG ve pülverize metal püskürtme yöntemleri uygulanmıstır. Elde edilen sonuçlar sertlik ve ITAB genisligi yönünden degerlendirilerek, karsılastırmalar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In developing technology and industrial structure, costs are one of the most important factors to be succesfull in competition condition. The stopping time of machines, work piece changing and labour costs increase the portion of cost factor. Doing maintanence welding to delay material?s wear and doing repair welding instead of changing damaged tool with new ones are very important because they can decrease costs of raw material, labour, time and natural resource usage by using manufacturing factors effectively. In this study, first of all, general information is given about welding. Maintanence and repair welding are explained and some information is given about materials and methods. Factors which cause failures are mentioned and some analizes that should be done before repair welding, are explained. In experimental part of the thesis, TIG and manuel metal arc welding are used for repairing 40CrMnNiMo8-6-4 plastic injection mould material and manuel MIG, robotic MIG, TIG and oxy-acetylene spraying are used for repairing X210Cr12 ceramic mould material. The results are evaluated according to hardness and HAZ width comparisons are done.