Gemilerde elektrik üretiminin dizel makine ve gaz türbini ile sağlanmasının teknik ve ekonomik analizi
The technical and economical analysis of electric production by diesel engine and gas turbine at ships
- Tez No: 201216
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Electric generation on ships, diesel generator, gas turbine, electric generation cost
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Gemilerde artan elektrik ihtiyacı ve zararlı egzoz emisyonlarının küresel ısınmaya neden olacak derecede artması nedeniyle alısılagelmis sistemlerin haricinde atmosferi daha az kirleten, daha az yer kaplayan ve ekonomik olarak dizel makinelerle rekabet edebilecek yeni güç sistemleri aranmaktadır. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan, gemi tahrigi için gerekli enerji ile gemi servis elektrigi için gerekli enerjinin ayrı ayrı üretildigi geleneksel sistemlere alternatif olarak günümüzde bir çok uygulama alanı bulan tahrik enerjisi ile servis elektriginin entegre bir sistemle üretildigi elektrik tahrikli gemilerin ve gelecekte kullanımı için çalısmalar yapılan tamamı elektrik gemi sistemlerinin üzerinde durulmustur. Güç sistemlerinde dizel makine ve gaz türbinlerinin kullanımı ile ilgili yakın geçmiste yapılan ve bu çalısmada da faydalanılan kaynaklara yer verilmis, gaz türbinlerinin çalısma prensibi ele alınmıstır. Gaz türbinlerinin gemilerde elektrik üretiminde kullanıldıgı belli gemi tiplerindeki uygulamalar incelenmistir. Dizel makinelerin çevreyi kirletmesi, çok yer kaplamaları, titresim ve gürültüye neden olmaları dolayısıyla, alternatif olarak gaz türbinin kullanılıp kullanılamayacagı arastırılmıstır. 2,5; 5; 10; 20 ve 40 MW güç seviyelerinde dizel jeneratör ile gaz türbini jeneratörlerinin yatırım, isletme ve bakım, yakıt masrafları ayrı ayrı hesaplanmıs, birim güç basına maliyet tespit edilmistir. Her güçte sistem maliyetleri birbirleri ile kıyaslanmıstır. Anahtar kelimeler : Gemilerde elektrik üretimi, dizel jeneratör, gaz türbini, elektik üretim maliyeti
Özet (Çeviri)
The new power systems, which will not be more expensive than diesel engines, which have smaller volume and will not cause pollution are searched because of increasing power requirements on board and global warming. As a result of this, integrated electric ship systems, which are alternative for the conventional propulsion systems are examined. The first part of the thesis consists of studies focused on diesel engine and gas turbine applications in power systems, which have been prepared recently. The operating principle of gas turbine is delivered. Ships, which gas turbines used for electric generation are observed. The question that if gas turbine could be used instead of diesel engine for electric generation is asked since diesel engine causes air pollution and gives environmental disease, has much volume, vibration and noise. Capital costs, O&M costs and fuel consumptions are calculated separately on 2,5; 5; 10; 20 and 40 MW power levels for diesel generator and gas turbine generator. Cost for kWh is calculated and the comparisons are done.