Emniyet ventilleri, uygulama alanlarına göre seçim ve hesaplama yöntemleri
Safety valves, sellection and calculation methods for applications of safety valves
- Tez No: 201220
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emniyet, emniyet ventili, boşaltma, basınçlı kaplar, kazanlar, tam kalkışlı, oransal kalkışlı, yay yüklemeli, ağırlık yüklemeli, pnömatik ek yükleme, proses, pilot işletim, Safety, safety valve, relif, presurized tanks, boilers, full-lift, proportional lift, spring loaded, weight loaded, supplementary pneumatic loading, prose, pilot operated
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Emniyet ventilinin isminden de anlaşılacağı gibi görevi sistemlere emniyet sağlamaktır. Emniyet, sistem dediğimiz düzenli oluşumlarda meydana gelecek bozukluklar sonucu, oluşacak düzensizlikleri minimize etmektir. Emniyet ventilleri, sistemlerin düzenli çalışmasını ve çevresel faktörlerin korunmasını sağlar, bunu yaparken sistemden deşarj sağlar ve emniyet özelliğinin yanı sıra boşaltma özelliği de gösterir. Proses endüstrisini baz alırsak, emniyet ventili proses içinde bir elemandır ve temel bilgileri günden güne değişmekte ve gelişmektedir. Endüstrideki ilerleme ve çevre korumasının gün geçtikçe önem kazanması, sanayide ve yerel proseslerdeki basınçlı sistemlerin tümünde emniyet ventili kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Bu zorunluluk dahilinde sistemlerde kullanılacak emniyet ventilleri sistemlere uygun olarak seçilmeli ve hesaplanmalıdır, ayrıca proseslerde kullanılacak emniyet ventilleri prosesle bir bütün olarak ele alınmalı ve oluşabilecek problemlerin önceden tespiti yapılmalıdır. Emniyet ventili çok uzun zamandan beri kullanılan bir araçtır ve zaman içinde gelişerek çeşitlenmiştir. Bu gelişim yanında proseslerdeki karmaşıklığı ve problemleri beraberinde getirmiş, insansız sistem gereksinimlerini yaratmıştır. Bu nedenle emniyet ventili teknolojisi prosesler ile bir bütün olarak algılanmalı ve çözüm yöntemleri oluşturulmalıdır. Umuyoruz ki bu ve benzeri çalışmaların artması ile emniyet ventilleri sistem ihtiyacı olduğundan daha çok, bir prosesin tamamlayıcı elemanı olarak değerlendirilecek ve proses bütünlüğü ile sistemlere çözümler bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The safety valve as can be understood from it?s name is used for safety duty. , The safety is pronounced and used for minimazing the errors occured in an system working for regular, The safety valves are main supply for regular system, and the protection of environmental. If we take the process industry to hand, the safety valve is an main element in the precess , and the basis are being updated continuously. Importance of progress in the Industry and the environmental , forced it to be an obligatory of using the safety valves in the pneumathic systems. In this Obligatory progress, the safety valves must be carrefully selected and calculated for the unique systems. Additionally, the safety valves must be counted as an whole with the whole process, and the trouble shooting must be done at first The safety valves are tools, used for a long time in the industry and has been varieted in the history. In this revolution process the complication of the process systems brought the troubles within, and reveled the non human systems. Thats why the safety valves must be accepted as an entire with the process and must be dealth with. We truly beleive that if the researches like this has increased the need for the vaves will be seen not an requirement but an complemantary element of the entire processes, and the whole process solutions will be the key event.