Uydu görüntüleri ile arazi kullanımı ve değişikliğinin araştırılması
Study for land use and land use changes with satellite images
  1. Tez No: 201228
  2. Yazar: AHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH PEKTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Visual interpretation, digital image analysis, classification, land use
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Arazi kullanımı ve arazi kullanımındaki değişikliklerin tespit edilmesi, çalışma bölgesinin farklı tarihlerde alınmış Landsat MSS, Landsat TM ve Landsat ETM+ uydu görüntüleri kullanılarak, görsel görüntü yorumlama yöntemi ve sayısal analiz yöntemi ile araştırılmıştır. Gelişen teknoloji ile daha sık bir şekilde kullanılan sayısal analiz yönteminin yanında görsel analiz yönteminin hala kullanılabilir olduğunu kanıtlamak, çalışmanın gizli amaçlarındandır. Görsel görüntü yorumlama yönteminde; çalışma alanının arazi kullanımı, siyah-beyaz, kompozit ve spektral olarak dönüştürülmüş görüntüler kullanılarak incelenmiştir. Arazi kullanımındaki zamanla meydana gelen değişiklikler; farklı tarihlerde alınmış uydu görüntülerinin yan yana getirilmesi ve iki görüntüye ait aynı spektral bantla tek bir görüntü oluşturulması ile tespit edilmiştir. Sayısal analiz yönteminde kontrollü sınıflandırma yöntemi kullanılmıştır. Kontrollü sınıflandırma ile çalışma alanı; ?iğne yapraklı ormanlık alanlar?, ?geniş yapraklı ormanlık alanlar?, ?yerleşim alanı?, ?çimen ve tarım arazisi?, ?çıplak alan? ve ?su? olmak üzere toplam 6 kategoride sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma algoritması olarak en yüksek olasılık yöntemi kullanılmıştır. Sınıflandırma doğruluğunun belirlenmesinde; yazılımın rasgele seçtiği 256 nokta kullanılmıştır. Sınıflandırma genel doğruluğu yüzde 84,35 olarak bulunmuştur. Çalışmada Erdas Imagine ve ArcMap yazılımları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan yöntemlerden görsel yorumlama yönteminin küçük alanların değerlendirilmesinde zaman ve maliyet açısından daha uygun olduğu bununla birlikte, büyük alanların değerlendirilmesinde sayısal analiz yönteminin daha uygun olduğu anlaşılmıştır. Görsel görüntü yorumlama yönteminin sayısal analiz yöntemi ile birlikte kullanılmasının en uygun sonuçları vereceği değerlendirilmiştir. Zaman kısıtlaması olan ve detay seviyesi düşük olan çalışmalarda görsel analiz yönteminin en etkin yöntem olduğu sonucu, çalışmanın çarpıcı sonuçlarındandır. Bununla birlikte sayısal görüntü analizinde kullanılan algoritmaların her geçen gün daha da gelişmesi ve daha yüksek doğrulukta sonuç ürünlerin elde edilmesi, gelecekte sayısal analiz yönteminin tartışmasız üstün olacağını göstermektedir. Anahtar
Özet (Çeviri)
Determining land use and land use changes had been studied by using two methods including visual interpretation and digital image analysis with satellite images of study area that taken different dates including Landsat MSS, Landsat TM and Landsat ETM+. A reserved aim of the study is also justify visual interpretation method that still importantly usable in certain cases contrary to digital image analysis method that being used more often via developing technology. Visual interpretation method used black-white images, composite images and spectrally transformed images for determining land use of study area. Land use changes examined by putting two images that taken at different dates, side by side and forming one image using same spectral band of two image data. Digital image analysis method used supervised classification method. Study area is classified into 6 categories including; ?coniferous trees?, ?deciduous trees?, ?populated areas?, ?grass and farming areas?, ?bare land? and ?water?. Maximum likelihood method is used as classification algorithm. Classification accuracy assessment was made by using 256 random points that selected by Erdas Imagine software. Average accuracy of classification is found 84,35 percent. As a result of the study, it is verified that visual interpretation method is feasible for studying small areas while digital image analysis is feasible for studying large areas. .It is also have been assessed that best results will be got when both methods have would be used together. One of the striking result of the study is found as visual interpretation method is most effective method for studies that having restricted time and low detail levels. However; since algorithms used with digital image analysis are developing day by day and more accurate products are being produced, in the future digital image analysis method will be certainly superior to visual interpretation method.