Dolgu tipli barajlarda düşey değişimlerin hassas trigonometrik Nivelman yöntemiyle belirlenmesi üzerine bir inceleme
An investigation on estimation of vertical changes at the fill dams by precise trigonometric levelling method
- Tez No: 201227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R. GÜRSEL HOŞBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Barajlarda deformasyon ölçmeleri, hassas trigonometrik nivelman, hassas geometrik nivelman
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Başlangıçta su ihtiyacını karşılamak ve taşkınlardan korunmak amacıyla inşa edilen barajlar, özellikle hızlı nüfus artışı, teknolojik ve kültürel gelişmelere paralel olarak artan enerji gereksinimini karşılamak için elektrik enerjisi üretmeye yönelik tasarlanmaya başlanmış ve bu da daha yüksek barajların yapımını zorunlu kılmıştır. Barajlar gibi büyük yapılar, sürekli yük altında olduklarından zamanla, yapı ve çevresinde değişimler ortaya çıkmaktadır. Bu değişimler genel olarak deformasyon şeklinde adlandırılırlar. Belirli bir limit değerini aşan deformasyonlar, büyük can ve mal kaybı doğuracak facialara neden olabilmektedir. Bu nedenle, barajların çevresindeki değişimlerin izlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, dolgu barajlarda düşey değişimlerin hassas trigonometrik nivelman yöntemi ile belirlenebilirliği araştırılmıştır. Uygulama alanı olarak seçilen Pabuçdere Barajı'nda, Haziran 2003, Eylül 2003 ve Eylül 2004 dönemlerinde elde edilen jeodezik veriler, üç ölçme dönemi için ayrı ayrı dengelenmiş ve analiz edilmiştir. Hassas geometrik nivelman ve hassas trigonometrik nivelman yöntemleriyle elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Hassas geometrik nivelman ölçülerinin değerlendirilmesi sonucunda; 100 m uzunluğundaki nivelman yolu için ortalama 0.15 mm ölçü doğruluğuna ulaşılmıştır. Aynı ölçme dönemlerinde gerçekleştirilen trigonometrik nivelman ölçülerinin değerlendirilmesi sonucunda ise aynı nivelman yolu uzunluğu için ortalama 3.22 mm doğruluk değeri elde edilmiştir. Tüm bu araştırma, karşılaştırma ve irdelemeler sonucunda; günümüzde elektronik takeometrelerle yüksek doğruluklu gözlem yapma olanağı ile, ölçme dönemleri arasında beklenen düşey değişimlerin milimetreler boyutlarında olması durumunda, hassas trigonometrik nivelman yönteminin dolgu barajlarda uygulanabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the beginning, the dams had been built in order to meet the demands and water flood control. Later on they were designed as electricity production oriented in order to meet the increasing energy requirement, especially as a result of the rapid increase in population and technological and cultural developments. That situation came with the result that larger dams must have been built. Since the big buildings like dams are under burden there exists exchanges in structure and environment. These kind of changes are called as deformation. Some deformations which are over the limits may cause great tragedies with loss of life and property. Therefore, it is very important to observe the changes in the environment of dams and take precautions. In this study, the possibility of estimation of vertical changes by using precise trigonometric levelling method for the fill dams has been researched. Thus, at the Pabuçdere dam, which is choosen as application field, the geodetic results that have been taken during June 2003, September 2003 and September 2004 periods are seperately adjusted and analysed. Precise geometric levelling and precise trigonometric levelling results have been compared. As a result of evaluations of precise geometric levelling measurements, for a 100 m long levveling path, an average of 0.15 mm accuracy has been reached. On the other hand, at the results of trigonometric levelling measurements, that are made in the same periods, an avarage of 3.22 mm accuracy has been reached for the same levelling path. To conclude at the end of all these research, comparisons and examinations, with the facility of high accurate electronic tachometer measuring, precise trigonometric levelling method can applied for fill dams in the case of vertical changes between different measuring periods are in a few milimeters. Keywords : Deformation measurements on dams, precise trigonometric levelling, precise geometric levelling