Selülaz-dekstran konjugatlarının incelenmesi
Investigation of cellulase-dextran conjugates
  1. Tez No: 168448
  2. Yazar: LÜTFİ KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HURİYE KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger selülaz, selülaz-dekstran konjugatları, aktivite, GPC, FTIR, HPLC, Aspergillus niger cellulase, cellulase-dextran conjugates, activity, GPC, HPLC, FTIR
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Selüloz bitkilerde bulunan başlıca polisakkariddir ve yeryüzünde en çok bulunan biyolojik materyaldir. Ayrıca atıklarda önemli oranda selüloz bulunması, selülozu parçalayan enzimleri önemli kılmaktadır. Selülozu parçalayan enzimler selülazlar olarak isimlendirilmektedir ki bu enzimler üç tür aktivite göstermektedir; (1) endonükleaz (l,4-P-ı>4-glukanohidrolaz, E.C. 3.2.1.4) selüloz molekülünün iç kısmında yer alan bağlan hidrolizler, (2) sellobiyohidrolaz (l,4-P-D-4-glukan sellobiyohidrolaz, E.C. 3.2.1.91) selüloz zincirinde uçlarda yer alan bağlan kırar ve (3) P-glukosidaz (P-d- glukosid glukohidrolaz, E.C. 3.2.1.21) sellobiyoz ve diğer ufak oligosakkaridleri D-glukoza hidrolizler. Bu çalışmada, ticari önemi olan selülaz türlerinden Aspergillus niger'dsn elde edilen selülaz kullanıldı. Satın alınan enzim Sephadex G-50 kolonundan geçirilerek saflaştınldı. Farklı pH ve sıcaklık değerlerinde aktivite tayini yapılarak optimum pH ve sıcaklık değeri belirlendi. Dekstran'a enzimi kovalent olarak bağlamak için sodyum periyodat ile yükseltgeyerek aldehid türevi elde edildi. Dekstran aldehid türevinin oluştuğu FTIR spektroskopisi ile kontrol edildi. Dekstranda oluşan aldehid grubu sayısını tayin için spektrofotometrik yöntem geliştirildi. Polimerin proteine bağlanması BSA ile ön çalışma yapılarak kontrol edildi. Oluşan konjugat FTIR ve GPC cihazında incelendLBunu takiben selülazın polimer ile bağlanma reaksiyonu gerçekleştirildi. Oluşan konjugat FTIR, GPC, HPLC cihazlarında incelendikten sonra farklı pH ve sıcaklıklarda aktivite tayinleri yapıldı, ve alınan sonuçlar saf enzim ile elde edilenler ile kıyaslandı. Aynı yöntemler kullanılarak, polimer ile enzimin fiziksel karışımı da incelendi. Sonuç olarak, enzim-dekstran fiziksel karışımı ve enzim-dekstran kovalent konjugatlan enzime kıyasla pH 3-7 aralığında daha yüksek aktivite gösterdi. Fiziksel kanşım ve kovalent konjugatlar optimum pH 3'te bütün sıcaklıklarda saf enzime göre daha yüksek aktivite verdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cellulose is the major polysaccharide in plants and is most abundant biological material on earth. In addition to this great amounts of wastes include cellulose, because of this reason cellulose-degrading enzymes become very important. Cellulose-degrading enzymes, which exhibit three types of activities are called as cellulases. (1) Endonuclease (1,4-P-d-4- glucanohydrolase, E.C. 3.2.1.4) hydrolyse internal bonds in cellulose molycule. (2) Cellobiohyrolase (l,4-P-D-4-glucan cellobiohydrolase, E.C. 3.2.1.91) hydrolyse terminal bonds and (3) p-glucodisase (J3-D-glucoside glucohydrolase, E.C. 3.2.1.21) cellobiose and little olisaccarides to D-glucose. In this study, cellulase from Aspergillus niger was examined. In this study dextran is oxidated to its aldehyde derivative by using NaI04. The amount of aldehyde groups at dextran molecule was determined. Dextran aldehyde derivative was bonded to BSA first. The obtained conjugate was examined using FTTR and GPC techniques. The purchased cellulase was purified by using size exclution column chromatography with Sephadex G-50, and PBS buffer, pH 7.2. Dextran-cellulase covalent conjugates were synthesized and the covalent bonding was confirmed using the techniques mentioned above. The activities of the purified enzyme, dextran enzyme mixtures and dextran-enzyme covalent conjugates were determined at different pH and temperatures. It was obserwed that, dextran-enzyme mixtures and covalent conjugates showed higher activities than pure enzyme between pH 3-7. Dexran-enzyme mixtures and especially covalent conjugates showed higher activity between 25 °C and 80 °C at pH 3.