Viskoelastik ara bağlı düzlem çerçevelerin zorlanmış titreşimleri
Forced vibrations of portal frames with viscoelastic intermediate links
  1. Tez No: 201259
  2. Yazar: ÖZGÜR TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Mechanical Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viskoelastik ara bag, Malzeme sönüm katsayısı, Viskoz sönüm, Hız bagımsız sönüm, sonlu elemanlar metodu, çerçevelerin zorlanmıs titresimi, Dinamik büyütme çarpanı, Modal sönüm, Modal rijitlik, Modal kütle, dönme elemanı, Periyodik yük, Viscoelastic intermediate hinge, Damping coefficient of material, Viscous damping, Rate independent damping (Hysteretic damping, Structural damping), Finite element method, Forced vibration of portal frames, Dynamic response factor, Modal damping, Modal stiffness, Modal mass, Link element having rotational two rotational degrees of freedom, Periodic load
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalısmada, her bir ucunda üç serbestlik olmak üzere toplam altı serbestlige sahip çerçeve elemanlarının birbirlerine sürekli ve/veya viskoelastik özellige sahip olan iki serbestlik dereceli sonsuz küçük ara bir elaman olan dönme elemanı ile baglanmasıyla olusturulan düzlem çerçevenin periyodik dıs yük altında zorlanmıs titresimleri, Euler-Bernoulli kiris teorisi çerçevesinde enerji tabanlı sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmistir. Viskoelastik ara baglantılı düzlem çerçevenin çesitli malzeme sönüm katsayıları için viskoelastik ara baglantının optimum sönüm katsayısı arastırılmıs ve sürekli baglı çerçeve ile viskoelastik ara baglı çerçevenin, periyodik yük altında yer degistirme degerleri karsılastırılarak sonuçlar grafikler ve tablolar halinde sunulmustur. Elde edile sonuçlar SAP2000 programında olusturulan aynı modellerin çözümünden elde edilenlerle karsılastırılmıstır. Bu çalısmadan elde edilen sonuçların SAP2000 programından elde edilen sonuçlarla iyi bir uyum içinde oldugu görülmüstür. Sayısal sonuçlar göstermektedir ki malzeme sönümünün olmaması veya çok küçük olması halinde, viskoelastik ara baglantının sönüm katsayısının küçük degisimleri için sonuçlar arasındaki fark büyük olmaktadır. Bununla birlikte malzeme sönüm katsayısının büyük degerler alması halinde viskoelastik ara baglantının sönüm cevaplar üzerindeki etkisi azalmakta ve sönüm katsayısının büyük farkları için sonuçlar birbirlerine yakın çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, forced vibrations of portal frames are investigated. Members of the frames have three degrees of freedom in each end and in total they have six degrees of freedom. While constituting the frames, infinitely small link elements are used in some connections of the members. The governing equations are derived within the scope of the Euler- Bernoulli beam theory by using energy based finite elements method. Optimum damping coefficients of viscoelastic link elements are investigated for different damping coefficients of members. The results of frames constituted by connecting the members continuously and by connecting the members with link elements in some desired joints (The frames with intermediate viscoelastic hinges) are compared and presented in graphics and tables. The obtained results are compared with the results of same models constituted on SAP 2000 packet program. It is seen that the results obtained from this study are harmonious with the results obtained by using SAP 2000. Also, numerical results show that if there is no material damping or there is very small material damping, the difference of the responses for the small changes of damping coefficient of intermediate viscoelastic hinges becomes great. However, if the material damping coefficient is high, then the effect of the damping of intermediate viscoelastic hinges on the responses decreases and for the big differences of the value of damping coefficient the results are very close to each other.