Ankrajlı perdelerin p-y yöntemi ile analizi
Analysis of tie-back walls with p-y curves
  1. Tez No: 201260
  2. Yazar: YAVUZ ER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BERİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankrajlı perde, p-y egrileri, ankrajlı perdelerin nümerik analizi, tieback walls, p-y method, the numerical analysis of tieback walls, retaining wall
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalısmasında ankrajlı perdelerin davranıslarını incelemek için p-y yöntemini dikkate alan bir bilgisayar programı gelistirilmesi amaçlanmıstır. P-y yöntemi yanal yüklü kazıkların yük altındaki davranısını elasto-plastik olarak dikkate alabilen Winkler hipotezine (elastik zemine oturan kiris yaklasımı) dayanan bir çözüm yöntemidir. Bu çözüm yönteminde p (zemin reaksiyonu) ve y (yer degistirme) egrileri göz önüne alınarak perde arkasındaki basınçlar ve bunlara baglı yer degistirmeler non-lineer olarak hesaplanabilmektedir. Tez kapsamında ankrajlı perdelerin analizi için gelistirilen bilgisayar programı ile çözüm elde edilebilmektedir. Gelistirilen program Visual Basic programlama dili ile yazılmıs olup, kazık özellikleri olarak kazık boyu, kazık çapı, dügümler arası mesafe, kazık elastisite modülü; zemin özellikleri olarak zeminin elastisite modülü, zeminin kohezyonu, içsel sürtünme açısı, birim hacim agırlıgı; ankrajlar için ise tendon elastisite modülü, tendon kesit alanı, kopa kuvveti ile ankraj kök uzunlugu ve serbest boyu input olarak alınmakta, derinlik boyunca kazık yer degistirmeleri, olusan zemin basınçları, kesme kuvveti, moment degerleri verilip sonuçlar grafiksel olarak ta gösterilmektedir. Gelistirilen programa KAPA adı verilmis ve örnekler çözülerek sonuçlar aynı yöntemi göz önüne alan MSheet adlı ticari bir yazılımdan elde edilen sonuçlar ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, a computer program to estimate the behaviour of a tie-back wall is developed. The `P-Y? Method is a solution method to understand the behaviour of laterally loaded piles which based on Winkler Hypothesis, an approach focusing on the behaviour of a beam on elastic ground. In `P-Y? Method, taking into account the load curves `p? , and displacement curves `y?, non-linear calculation of lateral stresses and displacements can be performed. In the scope of the thesis, analysis of a tie-back wall can be achieved by using the developed computer program which is coded in Visual Basic. The parameters used as an input in the code are the legth of pile, pile diameter, the distance of nodes, pile elasticity modulus of the pile as the pile property; the young modulus of soil, cohesion of soil, the angle of internal friction of ground, the unit weight of soil as the ground property. Also, elasticity module of tendon, cross section area of the steel tendon, unbonded length of the anchor, bonded length of the anchor are inputs for the anchor property. According to the inputs, pile displacements, soil pressures, shear forces and moment values are calculated along the depth and dispersion of the results are illustrated by graphical outputs. Visual Basic code is named as KAPA. For some given profiles, analysis achieved by the KAPA and the benchmark of the code is done by a trademark software called Msheet.