FRP sargılı dikdörtgen kesitli betonarme kolonların yük taşıma kapasitelerinin farklı davranış modellerine göre irdelenmesi
The examining of FRP confined rectangular reinforced concrete columns' load carrying capacity with various mathematical models
  1. Tez No: 201276
  2. Yazar: ERHAN BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE DORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lifle Kuvvetlendirilmiş Polimerler, Eksenel Yük Taşıma Kapasitesi, Yapay Sinir Ağları, Fiber Reinforcement Polymer, Axial Load Carrying Capacity, Neural Networks
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada lifle kuvvetlendirilmiş polimerlerle kuşatılmış dikdörtgen kesitli betonarme kolonların eksenel yük taşıma kapasitelerinin bulunması konu edilmiştir. İkinci bölümde ülkemiz için yeni sayılabilecek bir malzeme olan FRP'nin temel özellikleri anlatılmış, bu özellikler fiziksel ve mekanik özellikler olarak iki kısımda incelenmiştir. Üçüncü bölümde FRP ile kuşatılmış betonarme kesitlerdeki kuşatılmış kolon basınç dayanımının bulunmasını sağlayan matematiksel modellerin anlatılmasının ardından literatürde yer alan deneysel çalışmalar üzerinde bu modellerin önerdiği bağıntılar uygulanmış, sonuçlarının deneysel sonuçlarla uyumlu olup olmadığı incelenmiş, ve deneysel sonuçlara en yakın sonuçları veren matematiksel model belirlenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde literatürde yer alan ve eksenel yük taşıma kapasitesini veren iki analitik bağıntı irdelenmiştir. Bu bağıntılardaki kuşatma basıncının hesabı için bir önceki bölümde deneysel sonuçlara en yakın sonuçları veren matematiksel model kullanılmıştır. Örnekler üzerinde deneysel sonuçlarla analitik sonuçlar karşılaştırılmış ve kuşatma basıncını tarif eden iki bağıntıdan deneysel sonuçlara daha yakın sonuçlar veren bağıntı belirlenmiştir. Ardından Yapay Sinir Ağları genel hatlarıyla anlatılmış, 14 adet parametre yardımıyla bulunan FRP ile kuşatılmış kesitlerin eksenel yük taşıma kapasitesini veren bağıntının (Maalej, M., Tanwongsval S., Paramasivam P., 2002) daha az parametre ile belirlenebilmesi için hassasiyet değeri en yüksek olan parametreler; etkin parametreler araştırılmıştır. Üretilen 50 veri seti yardımıyla Yapay Sinir Ağları modellenmiş, eğitilmiş ve test edilmiştir. Üretilmiş model kullanılarak elde edilmiş hassasiyet analizleriyle 8 adet parametre belirlenmiş ve bu parametrelerin eksenel yük taşıma kapasitesinin bulunması için yeterli olup olmadıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to predict the axial load carrying capacity of rectangular reinforced concrete columns confined with fiber reinforcement polymer. In chapter two, basic characteristics of FRP, which is a new technology for our country, are described in two parts; physical charasteristics and mechanical charasteristics. After describing the mathematical models which obtain the compressive strength of FRP confined concrete columns, these models are applied on published experimental studies in chapter three. Then results of mathematical models are compared with experimental results. In chapter four, two analytical equations in literature , which extend the axial load carrying capacity, are examined. The compressive strength in these equations are calculated with the sensitive mathematical model which was determined in the previous chapter. Experimental results and analytical results are compared to these two analytical equations, and the analytical equations which give the similar results to the experimental results are determined. Besides, Neural Networks are basically described. Then the equation of FRP confined section?s axial load carrying capacity with 14 parameters (Maalej, M., Tanwongsval S., Paramasivam P., 2002) is examined by Neural Networks. Effective parameters are investigated by sensitivity analyses. With the help of generated 50 data set , a Neural Network is modeled, trained and tested. With sensitivity analyses of generated Neural Network system, 8 parameters are determined and analyzed if they are enough to define the axial load carrying capacity.