Yatay yüklü tek ve grup kazıkların davranışının nümerik yöntemlerle incelenmesi
Investigation of laterally loaded single and group piles' behaviour by numerical methods
- Tez No: 201281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yatay yüklü kazıklar ve kazık grupları, Yatay yüklü kazıkların analizi, Kazık-zemin-kazık etkilesimi, Pile-soil-pile interaction, Laterally loaded piles, Laterally loaded pile groups, Laterally loaded pile analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalısmada yanal yüklü kazık gruplarında zemin kazık etkilesimi ve grup etkisi (kazık/zemin kazık etkilesimi) farklı nümerik analiz yöntemleri ile incelenmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla yatay yüklü tek kazık ve kazık grupları için gelistirilen nümerik analiz yöntemleri gözönüne alınarak farklı yükleme, zemin özellikleri, kazık çap ve boyları için çelik boru kazıkların analizleri yapılmıstır. Bu analizlerde MPile isimli bir yazılımdan yararlanılmıstır. Yapılan analizler ile ilk olarak tek kazıkların yatay yükler altında davranısı Elastik ve Plastik Poulos Yöntemleri ile incelenmis daha sonra yatay yükler altındaki grup kazıklarda kazık-zemin-kazık etkilesimi dört farklı yöntem ile incelenmistir. Bu yöntemler Mpile programında verilen adları ile, Cap Model, Cap Soil Interaction Model, Elastik ve Plastik Poulos Model lerdir. Bu yöntemlerden Cap Model'de kazıklar arası etkilesim (kazıkzemin- kazık etkilesimi) gözönüne alınmamakta, Cap-Soil Interaction Model'de elastik Mindlin Kuramı'ndan yararlanılmakta ve Poulos Yöntemi'nde ise kazıklar arası elastik bir ortam olarak modellenmektedir. Yatay yüklü tek ve grup çelik boru kazıklar üzerinde farklı analiz yöntemleri ile farklı zemin özellikleri ve kazık boyutları için gerçeklestirilen analizlerden elde edilen sonuçlar biribiri ile karsılastırılmıstır. Yapılan karsılastırmalarda zeminin elasto-plastik davranısının önemli oldugu ve grup etkisinden dolayı kazık grupları gruptaki bitr kazıga gelenyüke esit bir yüklemeye maruz tekil kazıga göre daha fazla deplasman yaptıgı görülmekte ve kazık-zeminkazık etkisinin dikkate alınması gerektigi anlasılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is analyzing pile-soil-pile interaction in laterally loaded pile groups. Before pile-soil-pile interaction analysis, single piles' behavior that are under the effect of lateral loads, are analyzed by considering different soil and pile sizes. Therefore for the analysis MPile program is utilized. Four different pile analysis methods are employed in three dimensional numeric analysis. These methods are Cap Model, Cap Soil Interaction Model, Poulos Elastic Model and Plasti-Poulos Model. The pile length change and diameter effect is researched in laterally loaded piles with different soil parameters and it is deduced that in some cases the elongation of pile length has a slight effect on the pile behavior. In addition to that elastic and plastic methods are compared with each other and plastic effect is examined on the lateral load-deformation. In laterally loaded pile groups, a firstly done study is solved by using MPile in order to test the correctness of the program. Then a laterally loaded pile group is solved via Cap and Cap Soil Interaction Model which uses p-y method and Elasto- Plastic Poulos Model and the difference in these methods are discussed. Finally the effect of pile-soil-pile interaction to lateral load displacement behavior is examined in lateral loaded pile groups. From the analysis, it has been deduced that when the piles come closer to each other, pile-soil-pile interaction is decreased and it starts to look like single pile behavior. Moreover it is also concluded that as the distance between piles diminishes, the displacement of the pile group is increased.